U Tuzli u subotu promocija zbornika ‘U mreži stih’

Susret pjesnikinja regiona i predstavljanje zbornika poezije pod zajedničkim nazivnikom ”U mreži stih – kultura susretanja” bit će održan u subotu, 9. septembra, u prostorijama BZK ”Preporod” Tuzla.

U programu će učestvovati pjesnikinje iz Zagreba, Tuzle, Beograda i Sarajeva: Darija Žilić, Azra Lolić, Biljana Kosmogina, Nermina Omerbegović te urednik zbornika Tin Lemac, kritičar iz Hrvatske.

Pjesnikinja, esejistkinja, književna kritičarka Darija Žilić, koja je u Zborniku zastupljena kao autorica a također je učestvovala i u njegovom stvaranju, kazala je za Fenu da joj je drago što sudjeluje u projektu ”U mreži stih”, a riječ je o zborniku pjesnikinja regiona. Projekt je potaknula Shura Dumanić, urednica izdavačke kuće ”Shura publikacije” iz Opatije. Ističe da joj je drago da je sve to i medijski podržano, te zato što je prošlo desetljeće bila vrlo aktivna u regiji, kroz mirotvorni rad i kroz poeziju, kao kritičarka i pjesnikinja.

”Činjenica je da su pjesnikinje marginalizirane i da u npr. BiH ili Srbiji teško dolaze do vlastitih knjiga. Ženska poezija često se potcjenjuje kao sentimentalna. Zato treba poticati suradnju pjesnikinja u regiji, da zajedno širimo stihove i ljubav. Divno je da se možemo družiti, mi autorice, posebno se radujem nastupu u Tuzli, jer u tom gradu nisam nikad bila, a čula sam o njemu dosta pozitivnih stvari”, rekla je Žilić.

Zbornik ”U mreži stih” sadrži izbor poezije pjesnikinja iz zemalja regiona (eks- Jugoslavije). Takav pregled pjesničkog stvaralaštva nedostaje u svim zemljama bivše Jugoslavije, te je cilj zbornika popuniti tu prazninu.

Savremeno pjesništvo svih zemalja regiona, tj. njihovih nacionalnih kultura i književnosti karakteristično je po nekim zajedničkim poetičkim nazivnicima. Prvi je pojava stvarnosne poezije i tematizacija rubnih identiteta glede rasnih, klasnih i rodnih silnica. Drugi se vezuje za ranije afirmirane autorice s koherentnim, izgrađenim i samosvojnim autopoetikama. Osim što takav prilog regijskoj kulturi i književnosti nedostaje, važno je ukazati koliko je bitan kontinuitet stvaranja i poetička sličnost autorica baš iz prostora regije, s obzirom na južnoslavensku kulturno-književnu paradigmu.

Urednik zbornika Tin Lemac smatra da je riječ o projektu koji je nastao iz dva razloga, a jedan je osvješćivanje ženskog pjesništva kao važnog konstitutivnog faktora gradnje pjesničkih poetika u kanonima nacionalnih književnosti regiona koji je u mnogočemu povijesno obilježen kao patrijarhalan i mizogen. Drugi je naglašavanje važnosti kulturnih i književnih veza u regionu koji postaje sve aktualniji zbog političkih prilika i zajedničkog kulturnog naslijeđa.

Projekt je dobio potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske za međunarodnu suradnju. Zbornik je do sada bio predstavljen u Banjoj Luci, Zagrebu, Rijeci i Beogradu. Nakon Tuzle, zbornik poezije će biti predstavljen u Ljubljani.

Izdavač zbornika je ”Shura publikacije”, Opatija.

Pročitajte...