U UKC Tuzla na liječenju 140 oboljelih od COVID-a 19

Među 140 oboljelih od kovida 19, koji su na liječenju U UKC-u Tuzla, četvoro je djece i četiri majke, koji su smješteni u Klinici za dječije bolesti, te da se u Ginekološko-akušerskoj klinici liječe dvije porodilje i tri trudnice. Koordinacioni tim za praćenje stanja izazavnagog pandemijom korona virusa ističe da je od petka do jutros zabilježen veliki broj smrtnih slučajeva 26.

Prema posljednjim podacima od 985 tesiratnih uzoraka korona virsu potvrđen je u 220 slučajeva. Na području Tuzlanskog kantona ukupno je pozitivno hiljadu 471 osoba, od toga je u kućnoj izolaciji hiljadu 346-oro.

-140 pacijenata se nalazi na liječenju u našoj ustanovi. Od toga je 21 u respiratornom centru, a ostali u Infektivnoj i Klinici za plućne bolesti, tzv.kovid bolnicama. Treba naglasiti da imamo četvoro djece i četiri majke na Klinici za dječije bolesti. Preko vikenda bilježimo i skok kad je riječ o Ginekološko-akušerskoj klinici, na kojoj imamo pet pacijentica, od toga dvije porodilje i tri trudnice, navodi doc.dr.Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Liječnike naročito zabrinjava visok broj smrtnih slučajeva, na području TK je od petka do jutros zabilježeno je 26-oro umrlih.

-Ne vidimo u ovih mjesec i po dana da taj plato , koji se kreće na nivou od 30% inficiranih od ukupnog broja tesiranih, ide nekom silaznom putanjom. Pojavio se i novi soj, koji za sad nije detektovan na području BiH, pojašnjava Hadžiefendić.

U četvrtak počinje vakcinacija trećom dozom zaposlenika u UKC Tuzla. Za sada je prijavljeno 2 hiljade zdravstvenih radnika za koje je osiguran dovoljan broj doza Pfizer vakcine.

Pročitajte...