U UKC Tuzla trenutno se od kovida liječi 15 pacijenata

Epidemiolozi upozoravaju da bismo na jesen mogli biti suočeni sa novim valom korona virusa. U UKC Tuzla trenutno se od kovida liječi 15 pacijenata. Koordinaciono tijelo Vlade kantona zaduženo za praćenje stana pandemije, smatra da je nužno pojačati aktivnosti na promociji imunizacije. Kao finansijsku podršku domovima zdravlja u procesu masovne, odnosno, vakcinacije starijih od 18 odina, Zavod zdravstvenog osiguranja spreman je intervenisati Programom u vrijednosti od milion maraka.


Ublažene higijensko-epidemiološke mjere, mogućnost okupljanja na koncertima, sportskim događajima, putovanja, uticala su na postepeno usložnjavanje epidemiološke situacije.

-Iako smo imali period u kojem je Respiratorni centar bio privremeno zatvoren, jer nije bilo pacijenata, nažalost, trenutno u UKC Tuzla se od kovida liječi 15 pacijenata. U Klinici za infektivne bolesti smještenoje 11 pacijenata, od kojih je 8 na kiseoničkoj potpori, dakle, srednje teška klinička slika. U Respiratornom centru imamo četvoro pacijenata, od kojih je jedan sa izrazito teškom kliničkom slikom, na mehaničkoj ventilaciji, navodi doc.dr.Bahrudin Hadžiefendić, v.d. pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Koordinaciono tijelo Vlade kantona zaduženo za praćenje stana pandemije, smatra da je nužno pojačati aktivnosti na promociji imunizacije. Kao finansijsku podršku domovima zdravlja u procesu masovne, odnosno, vakkcinacije starijih od 18 odina, Zavod zdravstvenog osiguranja spreman je intervenisati Programom u vrijednosti od milion maraka.

Do sada je na područje TK stuiglo ukupno 105 hiljada 622 doze vakcina, aplicirano je više od 84 hiljade 370 doza.

-U periodu koji je pred nama, imaćemo, nažalost, povećan broj pacijenata. S druge strane, imamo jednu neodlučnost i neodgovornost građana, kada je u puitanju vakcinacija. Jutros smo imali informaciju da je u TK dostupno oko 20 hiljada vakcina i da se pozivaju svi da se vakcinišu, ističe doc.dr. Hadžiefendić.

U informaciji sa sastanka Kooridnacionog tijela Vlade za praćenje stanja pandemije, uz ostalo, navodi se da će narednih dana u Tuzlanski kanton biti dopremljeno 13 hiljada vakcina. Inače, prema posljednjim podacima od 473 tokom vikenda testirana uzorka, na području kantona je na korona virus pozitivno 12 osoba. Trenutno je na virus pozitivan ukupno 61 građanin. Nažalost zabilježena su i dva smrtna slučaja.

Pročitajte...