U utorak dvodnevno zasjedanje VSTV-a, tema – ostavka Tegeltije

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH biće održana u utorak i srijedu, 15. i 16. decembra tokom koje bi, kako je najavio, Milan Tegeltija trebao da podnese ostavku na poziciju predsjednika i člana VSTV-a.

Pred članovima Vijeća, osim obraćanja predsjednika VSTV-a, planiran je i izbor na upražnjene pozicije Predsjedništva VSTV-a, te informacija generalnog sekretara VSTV-a o pripremi dokumenta za diskusiju za potrebe održavanja sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost koji je najavljen za 17. i 18. decembar.

Članovi Vijeća trebalo bi da razmatraju i godišnji izvještaj VSTV-a za 2020, kao i okvirni plan održavanja sjednica VSTV-a za 2021.

Planirano je razmatranje zaključaka Privremene istražne komisije u vezi sa izvještajem OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, kao i informacija o sprovođenju postupka ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija za prošlu godinu, te godišnjeg izvještaja o realizaciji planova integriteta u pravosudnim institucijama u BIH za prošlu godinu.

Članovi Vijeća trebalo bi da razmatraju i zaključke relevantnih stalnih komisija VSTV-a u vezi sa izvještajem sudije DŽoane Korner “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na nivou BiH”.

VSTV bi trebalo da razmatra i izmjene i dopune Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u BiH.

Vijeća bi prvog dana sjednice trebalo da razmatra i Pravilnik o dopunama Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i Pravilnik o dopunama Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima, te izmjene Politike bezbjednosti Pravosudnog informacionog sistema BiH.

Drugog dana zasjedanja VSTV-a članovi bi trebalo da imenuju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, glavnog federalnog tužioca Tužilaštva FBiH, predsjednika Vrhovnog suda FBiH, kao i sudiju Višeg privrednog suda u Banjaluci.

Planirana su i druga imenovanja i razrješenja u drugim pravosudnim institucijama u BiH.

Pročitajte...