U Vijećnici nastavljeno snimanje serije “Alija”

U sarajevskoj Vijećnici danas je nastavljeno snimanje turske mini serije “Alija”, o životu prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Seriju na lokacijama u Bosni i Hercegovini za tursku nacionalnu televiziju TRT od početka augusta snima turska produkcijska kuća Sancak Medya, a režiju potpisuje bh. režiser Ahmed Imamović.

U toku je snimanje druge, od ukupno šest epizoda serije, od čega svaka traje 90 minuta, a u ovom dijelu se snima period Sarajevskog procesa 1983. godine.

Poznati turski glumac Yurdaer Okur, koji tumači lik Alije Izetbegovića u seriji, istakao je kako je cijeloj ekipi serije vrlo bitno što se ovaj projekat snima autentično u Bosni i Hercegovini, jer, kako je kazao, ono što film čini filmom jeste atmosfera.

Dodao je kako je Bosna upravo zemlja koja ima svoju atmosferu i prirodu, čije ulice i sokaci imaju svoju dušu.

– Ja moram kazati da sam izuzetno sretan i počastvovan činjenicom da mi je pripala jedna ovakva uloga – kazao je Okur.

Okur se, kako kaže, za ulogi Alije Izetbegovića spremao tako što je čitao njegova djela prevedena na turski jezik, a osim toga je gledao i dokumentarne videozapise.

– Razgovarao sam sa porodicom, sa njegovom kćerkom. Mnogo sam gledao njegove fotografije. Obilazio sam Tunel spasa – rekao je Okur.

Turski glumac je na kraju dodao kako vjeruje da će nakon ovoga projekta biti povećano interesovanje za lik i djelo Alije Izetbegovića. Kako je rekao, serija može pomoći da se on upozna u određenoj mjeri, no da bi ga upoznali više, potrebno je čitati njegova djela.

Pročitajte...