U Zenici koncentracija sumpordioksida relativno niska, povišena u Živinicama

U Zenici su jutros koncentracije sumpordioksida relativno niske dok su u Živinicama blago povišene. Koncentracije prašine su nešto niže nego jučer na skoro svim mjernim mjestima iako su i dalje relativno visoke.

Danas i sutra se očekuje nestabilno vrijeme saslabim mjestimičnim padavinama i povremeno nešto jačim vjetrom što će usloviti da koncentracije zagađujućih materija ne dolaze na nivo kakav je dosegnut tokom prošle sedmice.

Koncentracije zagađujućih materija u nedjelju na mjernim mjestima u Federaciji BiH bile uglavnom iznad propisanih graničnih vrijednosti. Koncentracije PM čestica su prekoračene na svim mjernim mjestima osim u Jajcu, Goraždu i Kaknju, a sumpordioksida samo u Zenici.

I pored tih prekoračenja, zrak je u nedelju bio je nešto čišći nego u danima koji su prethodili, uglavnom kao posljedica destabilizacije atmosfere i pojave padavina.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Pročitajte...