U Živinicama formirano novo komunalno preduzeće ”Vodovod i kanalizacija”

U Živinicama je vanredno zasjedalo Općinsko vijeće. Povod je situacija nastala otvaranjem stečaja u JKP preduzeću ”Komunalno” Živinice. Kako bi prebrodili moguće probleme, odlučili su osnovati novo komunalno preduzeće koje će skrbiti o vodovodu i kanalizaciji. Privremeno će i gradske tržnice staviti pod nadležnost Javnog preduzeća ”Horizontala” Živinice.
Općinska administracija i Vijeće općine Živinice dugo su tražili adekvatno rješenje kojim bi prebrodili situaciju nastalu nakon otvaranja stečaja u Javnom preduzeću ”Komunalno”. Dugovanja dosadašnjeg komunalnog preduzeća su višemilionska. Samo tuzlanskom vodovodu duguju više od dva miliona KM, pa je račun od sredine prošle godine bio blokiran. Duguju i Poreznoj upravi, potom za kupovinu mašina i opreme, kao i milion i po KM radnicima za neisplaćene plaće. Kako snabdijevanje vodom, kao i higijena grada ne bi došli u pitanje, u Živinicama su odlučili osnovati novo preduzeće koje će se zvati Vodovod i kanalizacija Živinice. Vijeće općine pronašlo je i privremeno rješenje za gradske tržnice. Za registraciju novog preduzeća Vijeće općine zadužilo je mašinskog inženjera Sulejmana Salihovića. Vodiće se računa i o radnicima koji su bili zaposleni u preduzeću u kojem je otvoren stečaj.
Ukupna dugovanja od 16 i po miliona KM i otvaranje stečaja samo su kulminacija problema kojeg je ”Komunalno” vuklo još od prije rata, navodi predsjedavajući OV, Hamdija Numanović. Podsjeća kako Živinice leže na tri rijeke i da su bogate izvorištima pitke vode, a da su ipak bili dovedeni u situaciju nesigurnosti u isporuci vode. Stečajna masa procijenja mu je na milion i po KM, završetak stečaja je neizvjestan i vrlo moguće da će rezultirati likvidacijom. Zato je odluka o formiranju potpuno novog preduzeća došla u pravom trenutku, mišljenja su u Vijeću ove općine.

 

Pročitajte...