U Živinicama realizacija brojnih infrastrukturnih projekata

Grad Živinice u posljednjih nekoliko mjeseci postao je veliko gradilište. U toku je realizacija brojnih infrastrukturnih projekata. Oko 2 miliona će biti uloženo u putnu komunikaciju. Za oko 2 mjeseca može se očekivati rekontstruiran pješački most  u blizini autobuske i  željezničke stanice u Živinicama.

Na području Grada Živinice se uspješno realizuje nekoliko projekata putne infrastrukture, koji su finansirani, po principu marka na marku. To podrazumjeva da je 50 odsto potrebnih finansijskih sredstava osigurano iz budžeta grada Živinice, a ostala sredstva su osigurali mještani naselja. Na području MZ Suha asfaltirane su dvije dionice puta.

“Ovi putevi koji su urađeni između ostalog evo i u Suhoj su marka na marku. Urađeno je na cijeloj teritoriji Grada Živinice  i to je praksa koja radimo. Pokrenuli smo je početkom godine i evo ovaj mjesec ćemo pokrenuti ostatak projekata u gradskom budžetu negdje oko milion i tri stotine hiljada maraka će biti ostalih projekata kad se tiče putne komunikacije u gradu Živinice. Mi ćemo ove godine negdje oko dva miliona maraka  uložiti u putnu komunikaciju i negdje oko 40 % budžeta ćemo ukupno dati kapitalnim ulaganjima Grada Živinice što je za sad jedan najveći pomak  kada je u pitanju ulaganje u infrastrukturu.” – Samir Kamenjaković gradonačelnik Živinica

U narednom periodu radit će se i na otklanjaju  posljedica od prirodne nesreće na pješačkom mostu preko rijeke Oskove, kod željezničke stanice. U toku je  postupak izrade projektne dokumentacije.

“Mi smo pokrenuli proceduru izrade projekta obzirom da moramo imati projekat. Projekt smo imali za površni dio mosta. On je iznosio negdje oko 80.000 maraka. Sad radimo projekat obzirom da su i stope mosta otišle. Radimo projekat i projektnu dokumentaciju koja će biti u vrijednosti od 160.000maraka. Ono što želim kazati da imamo obezbjeđena sredstva  u Budžetu i mi ćemo sa sredstava 0.5 Ciiklne zaštite pokrenuti i ja se nadam u roku 2 mjeseca ćemo imati  novi urađen most koji će biti sigurniji i stabilniji. Davat će sigurnost djeci i pješacima koji prelaze preko mjesta.” – Samir Kamenjaković gradonačelnik Živinica

Uz brojne infrastrukturne projekte na području Živinica, u planu je izgradnja i uređenje Gradske pijace u Živinicama.

Pročitajte...