Ublažavaju se mjere u FBiH, djeca će moći napolje…

Federalni štab civilne zaštite sutra će na sjednici u Sarajevu donijeti naredbu o ublažavanju mjera zabrane kretanja u Federaciji, potvrdio je Fahrudin Solak, načelnik Štaba i direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Ova ublažena naredba odnosit će se na osobe mlađe od 18 godina i starije od 65.

Prema preliminarnom dogovoru, koji će sutra biti usaglašen, otkriveno jw kada će se penzioneri moći kretati, a kada djeca.

Konkretno, kako je rekao Solak, tri dana u sedmici bit će određena za osobe starije od 65, a tri dana u sedmici za mlađe od 18 godina.

U ponedjeljak, srijedu i petak, kako je planirano, od ujutro do 13 sati moći će se kretati penzioneri, a utorrkom, četvrtkom i subotom od 14 ili 15 sati  pa do policijskog sata moći će izlaziti djeca”, kaže Solak.

No, ove mjere podrazumijevaju obavezno nošenje maski, rukavica i uz punu socijalnu distancu. Jedna od mjera je da djeca neće moći koristiti dječija igrališta, ali će moći šetati i voziti, recimo, bicikl.

Sve će ove mjere stupiti na snagu u ponedjeljak, 27. aprila, prenosi Avaz. “Sve ćemo ove mjere rasporediti u četiri inkubacijska ciklusa i onda pratiti”, rekao je Solak.

Pročitajte...