Učenici tuzlanske Srednje mašinske škole na obuci u Institut za zavarivanje u Tuzli

Vlada TK prihvatila je Informaciju o poslovanju Instituta za zavarivanje Tuzla za period od januara do oktobra 2017. godine. Tokom desetogodišnjeg rada Institut je imao podršku Kantonalnog ministarstva za razvoj i poduzetništvo,kao i Instituta iz Magdeburga, prvenstveno zbog značaja za metalni sektor; edukaciju stručnjaka i izdavanje međunarodno priznatih certifikata.Institut za zavarivanje Tuzla jedini je u BiH akreditovan za specijalizaciju internacionalnih inžinjera i tehnologa zavarivanja. Bez tog kadra domaće, izvozno orjentisane firme ne bi mogle raditi u Evropskoj uniji. Ranije su kandidati morali ići van granica BIH na obuku i polaganje, a sada to mogu obaviti u Tuzli. Tokom 10 godina rada, u ovom Institutu educirano je oko 140 kandidata iz cijele BiH.
„Institut predstavlja centar ne samo TK nego cijele BiH koji pruža pomoć metalnom sektoru posebno firmama koje su izvozno orjenisane i mogu riješiti sve svoje probleme i ispuniti kriterije za rad na zahtjevnom evropskom, odnosno svjetskom tržištu. Mi u oblasti rada radimo obuke i atestacije zavarivača, izdajemo međunarodno priznate ateste, imamo najoopremljeniju laboratoriju u TK i šire za ispitivanje i kontrolu zavarenih spojeva“, rekao je Seid Zulić, direktor Instituta za zavarivanje.Menadžment Instituta za zavarivanje i Srednje mašinske škole u Tuzli od 2015.godine imaju ugovor o saradnji, na osnovu kojeg su učenici trećeg, završnog razreda zanimanja zavarivač dobili kvalitetnu obuku. Nastavnim programom predviđeno je 600 časova prakse.„U tih 600 časova učenici nauče nekoliko postupaka zavarivanja i što posebno treba naglasiti zahvaljujući menadžmentu Instituta z azavarivanje tim učenicima je omogućeno polaganje i dobijanje besplatnog atesta zavarivanja. To znači da su učenici spremni za tržište rada nakon završetka srednje škole“, rekao je Emir Teskeredžić, direktor JU Srednje mašinske škole Tuzla .
U prošloj školskoj godini ateste zavarivanja dobilo je šest učenika. Oni su brzo pronašli posao. Na praktičnoj nastavi trenutno je 10 zavarivača iz Srednje mašinske škole.

Pročitajte...