Učenici uživali u druženju sa vojnicima

Povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH danas je upriličen “Dan otvorenih vrata” u vojnoj kasarnoj u Dubravama.  Ovom prilikom prezentovano naoružanje i oprema kojima raspolažu jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine razmještene na ovoj lokaciji. Dan otvorenih vrata se već tradicionalno održava dvanaestu  godinu, odnosno, od postojanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Đaci iz Kalesije, Živinica, Tuzle i Srebrenika, obilazili su sa velikim zanimanjem tenkove i druga oklopna vozila, pažljivo slušajući ono što su im vojnici objašnjavali. Više od 600 učenika je uživalo u izložbi naoružanja. Mnogi su izrazili želju da i sami navuku uniformu u budućnosti. Dženani su se posebno dopali snajperisti ali ne zbog puške.

  • Najviše bi volio biti snajperist. Zato što koriste svakakva odijela i to mi je baš zanimljivo, objasnio nam je Dženan Imamović, učenik OŠ Miljanovci.

Dječaci i djevojčice su se pored vozila upoznali i sa vojnim naoružanjem i različitim rodovima vojske. Vidjeli su na koji način se vrši  dekontaminacija ali i kako rade jurišna puška i mitraljez. Oduševljenje nisu mogli sakriti.

Dani otvorenih vrata u kasarni Dubrave se obilježavaju u sklopu dvanaeste godišnjice utemeljenja oružanih Snaga Bosne i Hercegovine. A ciljevi su jasni.

  • Budući da se ova djeca nalaze na prekretnici, odnosno u fazi gdje odlučuju za svoju budućnost i poziv, ja vjerujem da će neko od njih u budućnosti biti vojnik ili oficir. Cilj je pomoći djeci da izaberu svoj poziv a ujedno i nastavak dobre saradnje sa civilima, pojasnio je Miodrag Pavlović, oficir za informisanje u 5. pješadijskoj brigadi OS BiH
  • Mi smo došli tradicionalno u posjetu kako bi smo se upoznali sa poslovima i zadacima naših vojnika i ujedno upoznali djecu sa ovim pozivom. Mnogi su danas iskazali želju da postanu vojnici, kao i djevojčice koje su pokazale tu želju, dodala je Safeta Subašić, učiteljica iz OŠ Miljanovci.

Učenici su prisustvovali i borbama vojnika koji su im prezentovali načine napada i odbrane, prsa u prsa. Najhrabriji su pozirali sa puškama i obasipali vojnike sa brojnim pitanjima. U druženju su svi uživali.

Pročitajte...