Učenik iz Banovića u tuzlansku Medresu donio olimpijsku počasnu medalju

Sa ovogodišnje olimpijade za učenike iz fizike, čiji je domaćin bila Rumunija, u Bosnu i Hercegovinu, naši takmičari su donijeli tri počasne medalje. U bh. timu bilo je pet učenika, a medalje su osvojila trojica srednjoškolaca. Po jedan iz Banjaluke i Sarajeva, te jedan učenik tuzlanske Behrambegove medrese, Banovićanin Ismail Brkić. Ova nagrada nije prva, niti zlatna ali je značajna jer je olimpijska za učenika škole u kojoj se fizika izučava samo dvije godine.

novinar Azra Mešić

Ismail Brkić, je maturant. Behram-begovu medresu će sredinom narednog mjeseca napustiti kao učenik generacije i kao jedan od najnagrađivanijih učenika u oblasti prirodnih nauka. Najaktuelnije priznanje došlo mu je u Medresu iz Rumunije, gdje je na Olimpijadi iz fizike dobio počasnu nagradu.

  • Na tim međunarodnim olimpijadama mi se ne takmičimo toliko jedni protiv drugih. Nego se takmičimo više sami protiv sebe. Medalje se dodjeljuju na osnovu procenta testa koji položimo. Test je rađen dva dana. Naša ekipa je radila iz Sarajeva test. Četiri su medalje koje se dodjeljuju. Zlato, srebro, bronza. I počasna medalja za one kojima zamalo izmakne bronza, pojašnjava Ismail za RTVTK.

Ove godine on će nastupiti na još dvije olimpijade. Na evropskoj čiji je domaćin Slovenija, takmičit će se od kuće putem interneta, a na internacionalnu će ići u Litvaniju. To je naročito značajno u vremenu pandemije kada su mnoga takmičenja izostala, kaže njegov profesor i mentor Dino Ćorović.

  • Zbog novonastale situacije s korona virusom, prošle školske godine nije organizirano takmičenje iz fizike, pa je Brkić Ismail još uvijek aktuelni federalni prvak iz fizike. Još nosi tu titulu federalnog šampiona. Skoro je bilo kantonalno takmičenje iz fizike, dakle 7. apriila gdje su naši učenici ostvarlii primijetan rezultat i četvero njih se plasiralo za federalno takmičenje koje će biti u Sarajevu 15. maja. U međuvremenu je organizovana Rumunska olimpijada iz fiizke, gdje je učestvovalo 8 zemalja, 67 takmičara iz raznih srednjih škola. Pravo učešća na tom takmičenju imali isu učenici koji su u prethodnim godinama ostvarili zapažene rezultate, a jedan od njih je Ismail Brkić, koji je ostvario taj plasman i sa još četvericom momaka iz BiH predstavljao BiH na tom takmičenju. Ono što su oni dobili je počasna medalja. Radi se o jednom vrlo teškom takmičenju. Jezik fizike jeste matematika, pa je za neko dublje poznavanje fizike potrebno neko značajnije poznavanje matematičkog aparata na različitim nivoima, razumijete, kaže profesor Ćorović.

Ismailu je jezik matematike, a s njom i fiizike vrlo dobro poznat. Zavolio ih je još u osnovnoj školi, kaže on.

  • Tokom osnovne škole imao sam priliku da se upoznam sa različitim oblastima i da vidim čime se mogu da bavim, ali kada sam došao u Medresu uviđam da moram da se usmjerim u neku od oblasti. U prvom razredu sam ušao u Klub fizičara koji vodi moj profesor Dino Ćorović i pokazuje mi na koji način se to radi u Medresi. Tada već počinjem da se takmičim. Osvajam 4. mjesto na kantonalnom. Plasiram se na federalno i bio sam među prvih 10 takmičara. U drugom razredu ostajem na istoj oblasti termodinamika i mehanika. Osvajam 1. mjesto na kantonalnom takmičenju. U drugom razredu 1. na kantonalnom i na federalnom. Bio sam jedan od šampiona Medrese jer smo mi osvojili te godine nekoliko mjesta, iako nismo škola koja je primarno prirodno-matematičko područje. Otkad sam se uključio u Društvo fizičara imam priliku da se spremam za međunarodna takmičenja iz fizike, ali situacija sa korona virusom je to poremetila. Ali sam to iskoristio za pripreme za takmičenja koja će uslijediti u četvrtoj godini i moje prvo takmičenje bile su kvalifikacije za ovu rumunjsku olimpijadu koja se održala prije dvije sedmice. Na tim kvalifikacijama osvajam 5. mjesto. To je državni nivo. I imao sam mogućnost da predstavljam BiH prvi put na jednom međunarodnom takmičenju, pojašnjava Ismail.

Medresa na takmičenjima iz matematike i fizike vrlo uspješno konkuriše znanju učenika matematičkih gimnazija i tehničkih škola. Od svojih učenika uvijek dobiju bolje rezultate od onih koje očekuju, kaže direktor Ahmed ef. Hatunić. 

  • Ja moram kazati da smo jako ponosni na uspjehe učenika i učenica Behram-begove medrese u brojnim područjima, bilo da se radi o smotrama znanja ili sportskim aktivnostima. Bilježili smo značajne uspjehe i na nivou TK i Federacije i međunarodnim smotrama znanja. Pandemija je mnogo toga učinila neuobičajenim, ali su ipak učenici učestvovali na nekim takmičenjima. Naročito su nam značajni uspjesi u prirodno-matematičkom području koje mi naglašavamo iz više razloga. Jedan od razloga je što se sve više učenika usmjerava prema tehničkim fakultetima nakon završene Medrese, a s druge strane mi kao njihovi profesori želimo da ih usmjerimo ka tome jer će u budućnosti okosnica razvoja privrede biti upravo tehničke nauke i njihova primjena odnosno inženjering, kaže ovim povodom za RTVK direktor Hatunić.

Klub fizičara je jedna od ukupno 30 sekcija koje djeluju u ovoj školi. Oni izučavaju tri oblasti, mehaniku i termodinamiku, elektromagnetizam oscilacije i talase, te optiku, atomsku i nuklearnu fiziku.

  • Svake školske godine dobijemo zaista kvalitetne učenike. Tim učenicima koje imaju afinitet posvećuje se posebna pažnja. Rekao bih da svi uspjesi rezultat ljubavi prema nauci i posvećenosti, kaže profesor fizike Dino Ćorović koji u ovoj školi predaje od 2012. godine.

Zbog sve veće zainteresovanosti učenika za prirodne nauke, kaže on, Medresa će tražiti da se fizika izučava još dvije godine. I u trećem i četvrtom razredu. Sve više njihovih učenika upisuje tehničke fakultete. Ismail je svoje ekperimente već prezentirao na PMF-u, a kao predavač je učestvovao na ovogodišnjem Tuzla Brain Week-u, na događaju u kojemu je suorganizaotr bio Mašinski fakultet. Zapažen je njegov eksperiment u kojemu simulira rad magnetnog pištolja, odnosno magnetne puške. Svoj životni cilj vidi u oblasti biomedicinskog inžinjeringa, jer tako može objediniti humani poziv i interesovanje za tehniku i tehnologiju. No, postepen je put do toga, kaže Ismail. Prvo će početi sa elektrotehnikom. Studirat će u Tuzli, ali se raduje usavršavanju izvan granica ove zemlje te primjeni stečenih znanja upravo ovdje.

 

Pročitajte...