Učesnici NOR-a održali školski sat za tuzlanske osnovce

Učenici Osnovne škole ‘’Pazar’’ Tuzla, obišli su danas povijesne spomenike iz Drugog svjetskog rata, kao i iz posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina. Na Slanoj banji su im upravo preživjeli pripadnici NOR-a, kao i predstavnici SABNOR-a, održali historijski sat, otkuda i zašto slijediti tekovine ZAVNOBIH-a i 25. novembra 1943. godine.
Učesnik NOR-a, Pašan Mehmedinović bio je nešto stariji od tuzlanskih osnovaca, koji su u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovinim položili cvijeće na Slanoj banji, kada mu je kao petnaestogodišnjaku 1942. godine povjeren zadatak kurira ilegalca. Vremešni Mehmedinović ispričao je povijest 25. novembra, datuma na koji se naslanja naša državnost.
Ranije su učenici za Dan državnosti organizirali priredbe. Ove godine je namjera njihovih nastavnika bila proširiti im znanja.
Prvo zasjedanje Zemaljskog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. novembra, u 4 sata ujutro. Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943). Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 25. novembra Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Pročitajte...