Udruženje “Pipol”: Realizacija projekta “COWIN-20GETHER”

Udruženje “PIPOL” najavilo realizaciju projekta COWIN-20GETHER – Pobijedimo posljedice pandemije Covid-19 zajedno. Predstavljeni su ciljevi i aktivnosti projekta namijenjen djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka i članovima njihovih porodica. Ovim projektom, nastoji se unaprijediti društveni položaj ove populacije, kojima  je pandemija koronavirusa, dodatno otežala dugotrajan proces liječenja i oporavka. Riječ je o psihosocijalnoj i materijalnoj pomoći, a realizovat će se do kraja oktobra.

TK je vodeći po broju oboljele djece od raka. Svake godine se u prosjeku registruje od 12 do 16 novooboljelih pacijenata. Proces liječenja je težak i dugotrajan. Amra Mujkanović, sestra je 13-ogodišnje djevojčice izliječene od ove opake bolesti. Navodi kako je liječenje mukotrpna borba sa nevidljivim neprijateljem. Dijagnostika je od samog početka strašna, dodaje naša sagovornica. Zdravstveno stanje Belmine sestre je dobro. Udruženje PIPOL, kako navodi, u velikoj je mjeri pružilo značajnu psihološku pomoć, koja je jako potrebna nakon oporavka. Udruženje PIPOL Tuzla, na području TK implementira projekat COWIN-20GETHER. Projektom se nastoje ublažiti negativni ekonomski, scoijalni i zdravstveni aspekti pandemije koja se odrazila i na djecu oboljelu i izliječenu od raka. Cilj je pružiti im psiho-socijalnu pomoć kroz razne edukativne, okupacione i rekreativne aktivnosti. Projekt, u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – Reload, koji finansira EU, implementira UNDP uz finansijsku podršku grada Tuzle.

Izazovi koje je ostavila pandemija koronavirusa su globalni. Djeca oboljela od raka već imaju predznanje o mjerama zaštite, navode iz Udruženja PIPOL. Maske su nosili i prije pandemije te znaju koliko je važno biti društveno odgovoran. Prolazeći kroz težak i dugotrajan period socijalne izolacije, čuvali su sebe i oslabljeni imunitet, kako bi u konačnici  pobijedili zlikovca zvanog rak. Danas, svi oni, imaju veliko znanje i u borbi protiv globalnog neprijatelja. Na svu sreću, nije se desio nijedan slučaj zaraze koronavirusom djece oboljele i izliječene od raka.

 

Pročitajte...