Udruženje poslodavaca TK: Parafiskalni nameti opterećenje za privredu

Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona (Grupacija)  jučer (30.01.2018. godine)  je u Tuzli održala proširenu sjednicu Upravnog odbora (UO) kojoj su pored članova UO Grupacije prisustvovali Predsjednik Skupštine Grupacije, članovi Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH), član ekonosmko-socijalnog vijeća za područje FBiH ispred Grupacije,  članovi ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Tuzlanskog kantona (TK te predsjednici općinskih udruženja poslodavaca sa područja TK.

Na sjednici je konstatovano je da su privredni subjekti sa područja Federacije Bosne i Hercegovine u nepovoljnijem položaju unutar Bosne i Hercegovine i u najnepovoljnijem položaju kada su u pitanju zemlje okruženja.

Takođe je konstatovano da su, kada se posmatra ekonomski prostor Federacije Bosne i Hercegovine, privredni subjekti sa područja TK u najnepovoljnijem položaju u odnosu na druge kantone bilo da se radi o emitovanim obavezama na nivou kantona ili o emitovanim obavezama na nivou općina. Kada je riječ o nametima na nivou općina sa prostora TK konstatovano je da postoje ogromne razlike od općine do općine u mnogim stvarima a među najizraženijim su naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta, naknade za uređenje, naknade za komunalne takse.

Upravni odbor je zadužio radnu grupu koja će sačiniti elaborat o parafiskalnim nametima koji opterećuju privredu na nivou kantona i po općinama TK  a od predstavnika Grupacije u ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH i TK da kontinuirano provode aktivnosti koje će za rezultat imati rasterećenje privrede i stvaranja realnih pretpostavki za nova zapošljavanja kao i  rast zarada zaposlenih.

 

Upravni odbor

Pročitajte...