Ugostitelji na rubu opstanka

Najveću štetu  izazavanu pandemijom koronavirusa  pretrpjelo je ugostiteljstvo i turizam. Hiljade radnika je ostalo bez posla, a broj bi se mogao trostručiti ukoliko ne dođe do sistemskog rješenja i finansijske podrške sa viših nivoa vlasti. A, budući da dolazi zima i da su na snazi restriktivne mjere postoji bojazan da će za većinu ugostitelja ovo  biti posljednja sezona.

 

” Neki dan sam srela jednog svog kolegu i pitala kako ide.On kaže molim se za lockdown.Pa sam dosla kući i razmišljala da li bi možda i nama to odgovaralo. Nama bi to odgovaralo u smislu da proglase lockdown i kažu nam dobit ćete sredstva i to odma, a ne nakon 6 mjeseci. Jer vidite nešto, mi smo izdržali dva mjeseca zatvaranja bez da smo otpustili radnike ali ne znam da li ćemo to moći sljedeći put.”

Objašnjava nam Merima Džubur Grbić vlasnica ugostiteljskog objekta u srcu Tuzle. Nekada jedno od omiljenih okupljališta svih generacija sada je prazno, a poslodavci osjete veliki pad prihoda.

“Ja sam radila proračun za oktobar i novembar.Na osnovu prošlih godina i mi imamo pad negdje oko 45 odsto.”- Merima Džubur Grbić, vlasnica ugostiteljskog objekta

Uprkos padu prihoda Merima nije otpuštala radnike s obzirom da je isplaćena kakva takva pomoć vlasti ali je mišljenja, da je pomoć države izostala barem u onom obimu kojem bi im pomogao da održe posao.

” Dobili smo mi poticaj za februar i mart odnosno mart i april 2020 u oktobru.Dakle, Tk je isplatio minimalne plate za sve radnike koji nisu bili otpušteni u ta dva mjeseca.Međutim, mogu reći da je ta pomoć kasnila dobrih 6 mejseci pod jedan, a pod dva to je bila pomoć za radnike. Tu mi kao poslodavci nismo dobili ništa.“ -Merima Džubur Grbić, vlasnica ugostiteljskog objekta

Ljetna sezona većini lokala je jedan od osnovnih izvora prihoda, međutim ova godina je kud i kamo slabija od prethodnih.

“ Smanjili smo kapacitet kafića koje je i onako mali tako što smo izbacili četiri stola a svi koji se bave ugostiteljstvom znaju kako se tu stvari odvijaju. Znaju šta za jedan mali kafić znače četiri stola, a to smo uradili da bismo mogli napraviti razmake od metar i po do dva kako ljudi ne bi dolazili u kontakt, isto tako uz svaki sto smo stavili po tri stolice gdje smo primali četiri, pet osoba tako da to dovoljno govori o smanjenosti kapaciteta.”-Merima Džubur Grbić, vlasnica ugostiteljskog objekta

Ugostiteljima na ruku ne idu ni nove mjere kriznog štaba.

” Još dvije sedmice je na snazi policijski sat od 11h.To ne znači da ljudi sjede do 11 u kafiću to znači da ljudi u 10 najkasnije 10 i 15 napuštaju objekat što implicira da mi za razliku od prethodnih godina imamo tri sata manje radno vrijeme.A, ta tri sata su velika stvar.” -Merima Džubur Grbić, vlasnica ugostiteljskog objekta

Mišljenja je da prilagođavanjem sistema i mjera države, kako uz pomoć poticaja tako i ukidanjem dadžbina, rad bi se mogao normalizovati u ovoj kriznoj situaciji. Ugostitelji, kažu, ne traže da im se nešto poklanja, nego da im se omogući da rade časno i pošteno svoj posao. Sada, s obzirom na cijelu situaciju sa koronom teško je zamisliti da je ovaj lokal od četrdesetak kvadrata, prije godinu dana  organizovao svirke, izložbe slika i promocije knjiga, te na taj način obogaćivao kulturnu scenu Tuzle i Tk.