Uhapšen bivši zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da se on nalazi pod istragom i da je osumnjičen za koruptivna krivična djela za vrijeme dok je obnašao funkciju zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

“Policijski djelatnici SIPA-e su, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Sarajeva lišili slobode osumnjičenog Izeta Nizama, rođenog 1963. godine u Bosanskoj Dubici”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Uporedo s lišavanjem slobode izvršeni su pretresi osumnjičenog, kao i ukupno tri stana koja su u njegovom vlasništvu ili ih koriste njegovi srodnici.

Nizam je pod istragom i osumnjičen je da je u periodu od 2011. do 2015. godine, dok je obnašao dužnost zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH, protuzakonito uzimao novac, robu i usluge od stranih državljana i osoba za koje su vođeni postupci vezani za boravak stanaca i druga statusna pitanja, kako bi zloupotrebom položaja pogodovao donošenju odluka u korist navedenih osoba.

“Prema rezultatima istrage, vršenjem koruptivnih kaznenih djela osumnjičeni je ostvarivao imovinsku korist. Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela primanja dara ili drugog oblika koristi iz članka 217. KZ BiH”, piše u saopćenju za javnost.

Nakon lišavanja slobode osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Pročitajte...