Uhapšen muškarac koji je pucao na džamiju Ferhadiju

Jedan muškarac je u četvrtak iz vatrenog oružja ispalio nekoliko hitaca na džamiju Ferhadiju u Banjoj Luci.

Nedugo nakon incidenta koji se dogodio oko tri sata poslije ponoći, intervenirali su pripadnici MUP-a RS, prilikom čega je muškarac i uhapšen.

Identitet muškarca za sada nije poznat, a, prema nezvaničnim informacijama, bio je pijan.

Banja Luka: Nekoliko osoba iz vatrenog oružja pucalo na džamiju Ferhadiju
– Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin koji se može okarakterisati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama

SARAJEVO (AA) – Ferhad-pašina džamija u Banjaluci u četvrtak, 23. augusta, oko tri sata ujutro,kako navode iz Muftijstva banjalučkog, bila je izložena činu koji se,s obzirom na vremenski kontekst i poruku koju šalje, može smatrati terorističkim činom, javlja Anadolu Adency (AA).

Prema nezvaničnim saznanjima iz PU Banja Luka, nekoliko odraslih osoba u pripitom stanju pucalo je iz vatrenog oružja na Ferhadiju.

Policija je privela napadače, utvrdila njihov identitet i trenutno radi na kvalifikaciji krivičnog djela.

Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin koji se može okarakterisati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama.

“Od nadležnih institucija očekujemo da najozbiljnije pristupe ovom slučaju, te da izgrednike najoštrije sankcionišu. Pucanje na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas, jer je ona javno dobro muslimana i kulturno-istorijsko dobro svih građana. Zbog toga od svih relevantnih društveno-političkih faktora – posebno sa područja Republike Srpske – očekujemo javnu osudu ovog čina”, poručili su iz Muftijstva banjalučkog.

“Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi sa pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh”, saopćeno je.