Aktivnosti su realizirane u suradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a usmjerene su na otkrivanje i procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetaka migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU.

Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organovana grupa sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetaka ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizovano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku.

U okviru ove operacije, kooridinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinioci krivičnih djela bili otkriveni i zadokumentovani, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Uhapšeni se sumnjiče za krivična djela: organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a tokom dana bit će predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.