UIOBiH obilježila 16. godina postojanja

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH obilježila je danas šesnaestu godinu postojanja i rada.

I ova 2019. godina, koja će uskoro biti iza nas, je još jedna rekordna godina kad je u pitanju prikupljanje prihoda od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini. Zaključno sa današnjim danom UIO je prikupila sedam milijardi i 910 miliona KM, što je za oko 313 miliona KM više u odnosu na prošlu 2018. godinu i za oko 200 miliona KM više u odnosu na planirane prihode u ovoj godini, saopćeno je iz UIO.

-Od uspješnog rada, slobodno možemo reći, zavisi makroekonomska stabilnost Bosne i Hercegovine i normalno funkcionisanje svih nivoa vlasti u BiH: državnog, entiteskih, kantonalnih i općinskih – navodi se u saopćenju.

Direktor UIO Miro Džakula izrazio je danas zahvalnost svim službenicima UIO, koji su dali poseban doprinos da i ova 2019. godina bude još jedna rekordna godina po prikupljenim prihodima. Doprinos uspješnim rezultatima UIO dali su i članovi Upravnog odbora UIO.

Na današnjoj svečanosti u Banjoj Luci bili su prisutni i predstavnici držvnih i entitetskih institucija i agencija: Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, Obavještajno sigurnosna agencija BiH, Oružane snage BiH, Granična policija BiH, MUP Republike Srpske, MUP Federacije BiH, Odbor državne službe za žalbe i dr.

Posebnu nagradu za uspješanu zajedničku saradnju u proteklih šesnaest godine UIO je ove godine dodijelila Sudu BiH.

Pročitajte...