UKC Tuzla: Do 8.jula odgođeni svi zahvati koji nisu hitni

S obzirom na pogoršanje epidemiloške situacije u TK od srijede  se na UKC-u Tuzla se ne rade  elektivni hladni operativni zahvati. U prevodu to znači da su na čekanje stavljeni svi zahvati koji nisu hitni. Ovakve mjere poduzimaju se, prije svega, kako bi se zaštitili pacijenti. „Nakon 14 dana donijet ćemo opet odluku da zadržimo taj režim rada ili ćemo se vatiti na uobičajeni”- istakao je prof. dr Šekib Umihanić, v.d. medicinskog direktora UKC-a Tuzla.

Iz ove medicinske ustanove navode kako će sve što je hitno i biti urađeno, primjerice svi tretmani za onkološke pacijente.„Takvi pacijenti su se i dosad radili po protokolu onkološke hirurgije i neće niti smiju čekati na odlaganje operativnog zahvata, ali i radioterapije i hemoterapije. Oni ne smiju biti ostavljeni da čekaju“- rekao je prof. dr Šekib Umihanić, v.d. medicinskog direktora UKC-a Tuzla.

Zahvati na koje će pacijenti ipak morati čekati su svi oni za koje ljekari specijalisti procijene da nisu hitni.„To su tonzilarn problem, operacija krajnika, korekcija deformisane nosne pregrade, razni estetski zahvati. Iz opšte i abdominalne hirurgije to us sve benigne tvorbe u organizmu. Sve to može da sačeka narednih 14 dana“-ističe Umihanić.

Iz Kliničkog centra uputili su apel domovima zdravlja da na korona virus testiraju sve trudnice koje dolaze na termin poroda. „To bi nam  olakšalo tretman i ne bi se dešavalo da te pacijentice da sa dolaskom ovamo budu zaražene ili da imamo ukrštanje puta  pacijenta koji ima tu infekciju sa drugim pacijentima“- mišljenja je Umihanić. 

Bez obzira na otežane uvjete rada, a kako bi i dalje bili na usluzi pacijentima,  specijalističko- konsultativne ambulante rade  od 8:00 do 20:00 sati, tako da se zakazivanje pacijenata na prve postoperativne ili posthospitalne preglede vrši u odgovarajućim terminima, poručuju iz menadženta UKC-a Tuzla.

Pročitajte...