UKC Tuzla: Otklonjen kvar na linearnom akceleratoru

U povodu informacija o obustavljanju isporuke radioterapijskog tretmana za onkološke pacijente u UKC Tuzla, iz ove Javne zdravstvene ustanove su saopćili da je otklonjen kvar na linearnom akceleratoru te da je uspostavljen redovan sistem rada na Odjeljenju za radioterapiju.

U saopćenju se navodi da je od osnivanja Odjeljenja za radioterapiju UKC Tuzla 2009. godine do danas zabilježen konstantan porast broja pacijenata, kao i uvođenje novih tehnika u zračenju pacijenata.

Ukupan broj pacijenata koji su prošli radioterapijski tretman od 2009. do 2018. godine je oko 8.000.

Tokom 2018. godine kod 900 pacijenata je planiran i isporučen radioterapijski tretman, što je ujedno i najveći broj ozračenih pacijenata na godišnjem nivou od osnivanja odjeljenja – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je dosadašnji prosjek čekanja na početak radioterapijskog tretmana 25 dana, što podrazumijeva pregled pacijenta, planiranje doze, CT simulaciju i radioterapijski tretman.

Iz UKC Tuzla napominju da od osnivanja Odjeljenja za radioterapiju, CT simulator, odnosno aparat koji se koristi u planiranju radioterapijskog tretmana nije bio u kvaru ni jedan dan, do 19. novembra ove godine. Nakon otklanjanja kvara svim pacijentima je tokom vikenda, 8. i 9. decembra, pružen radioterapijski tretman.

U saopćenju se navodi da je u decembru došlo do kvara na linearnim akceleratorima, odnosno aparatima za sprovođenje radioterapijskog tretmana, zbog čega je isporuka radioterapijskog tretmana za onkološke pacijente prekinuta od 7. do 17. decembra, kada je otklonjen kvar i  uspostavljen normalan režim rada.

Radioterapija UKC Tuzla bilježi najbolji kontinuitet u radu, ali s obzirom na kompleksnost radioterapijskih aparata potrebno je njihovo održavanje i servisiranje zbog čega dolazi do redovnih obustava rada aparata. Također treba podsjetiti da je oprema na Odjeljenju za radioterapiju UKC Tuzla stara devet godina, te da je potrebno i njeno zanavljanje – saopćeno je iz UKC Tuzla.

Šef Odjeljenja za radioterapiju prim. dr. Hasan Osmić, mr. med. sci, specijalista radioterapije i onkologije ističe da je obustava terapije kod onkoloških pacijenata bila u optimalnom tretmanskom roku tako da ni kod jednog pacijenta ne može biti uticaja na ishod njegovog liječenja, te da pacijenti koji su u procesu započinjanja ili sprovođenja radioterapijskog tretmana nastavljaju sa redovnim planiranim radioterapijskim tretmanom.

Pročitajte...