UKC Tuzla: Počela vakcinacija zaposlenih trećom dozom cjepiva proizvođača Pfizer

Indira Alibegović dugogodišnji je zdravstveni radnik. 34 godine radnog staža stekla je na Klinici za interne bolesti UKC-a Tuzla. Prije 6 mjeseci primila je drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa, a danas je među prvima primila i treću na Kliničkom centru. Nije osjećala nikakve tegobe nakon primljene doze. Zahvalna je menadžmentu Centra na ukazanoj prilici, što će na ovaj način zaštiti sebe, svoju porodicu i prijatelje.

 “Pozdravljam organizaciju koja je obezbijedila ljudima vakcinu jer smatram da je to jedini mogući način zaštite i mislim da trebaju da prihvate i čak podržavam prihvatanje jer i ja sam zbog  sebe i  svojih najmilijih primila vakcinu. Prva vakcinacija je bila negdje prije 6 mjeseci, druga i sada treća”, istakla je Indira Alibegović zdravstveni radnik UKC Tuzla.

Baš kao i Indira i Milan Perić posljednjih 16 godina radi  kao biolog na UKC- u Tuzla. Odlučio je biti odgovaran, vakcinisati se trećom dozom i doprinijeti suzbijanju širenja zaraze koronavirusom.

 “Odlučio sam se zato što vidim prvo čitav svijet  se odlučuje naravno. Drugo znamo da vakcine nam pomažu, dosad su pomagale pa bi trebalo da i ovo bude to. Odlučio sam se za treću zato što već  je prošlo 6 mjeseci i mislim da su već antitijela isparila tako  da trebalo bi da bude bolje”, rekao je Milan Perić biolog na UKC Tuzla.

Organizacija vakcinacije trećom dozom protekla je neometano, ističe Šefik Hasukić Koordinator za vakcinaciju UKC Tuzla. Više od 90 odsto osoblja ove ustanove ranije je vakcinisano  s dvije doze vakcine proizvođača Pfizer i AstraZeneca. S obzirom da je na UKC-u zaposlen veliki broj radnika, organizovani su timovi koji su vakcinisali svoje kolege trećom dozom, kako bi se zaštitili i spremni liječili zaražene osobe, ali i sve  kojima je pomoć neophodna.

“Sad smo krenuli sa trećom dozom. Zasad imamo prijavljenih 1600, biće toga i više ali to je jednostavno iz razloga što su neki ljudi poslije toga bili još bolesni i oni će vjerovatno doći na red za vakcinaciju. Planirano da vakcinišemo radno aktivno osoblje UKC, planiramo da vakcinišemo i penzionere koji su stekli penziju na Centru i to je ono što imamo u planu i planirali smo negdje otprilike 2000 vakcina. Na ovaj način mislimo da ćemo kad provedemo kompletnu vakcinaciju Kliničkog centra biti spremni jer sa ovom koronom nikada nismo sigurni koliko će ona  dugo trajati i u kojem dijelu se nalazimo borbe protiv korone”, naglasio je prof. dr. med. sc. Šefik Hasukić, v.d. pomoćnika direktora za nastavu i naučnoistraživački rad UKC Tuzla i Koordinator za vakcinaciju u UKC Tuzla.

U Tuzlanskom kantonu dvije doze vakcine primilo je nešto manje od 27, dok je samo prvom  vakcinisano 32 odsto stanovništva. Najviše vakcinisanih sa dvije doze dolazi iz Doboj Istoka 49 odsto, dok najmanje iz Sapne 12 odsto. Trećom dozom  tek je vakcinisano nešto manje od 1 odsto stanovništva. Svojim primjerom zaposlenici UKC Tuzla pozivaju svo stanovnišvo Tuzlanskog kantona da se vakcinišu, kako bi suzbili širenje virusa i zaštitili svoje najbliže.

Pročitajte...