UKK „Švicarac“ obavijestilo Parlament FBiH: Addiko banka ne poštuje zaključak Predstavničkog doma

Addiko banka spremna potpisati memorandum pod uslovima UKK Švicarac?!

SARAJEVO (AA)  – Povodom zaključka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa rješavanjem pitanja kredita sa valutnom kaluzulom u švicarskim francima (CHF) kroz potpisivanje memoranduma između banke i Udruženja korisnika kredita (UKK) Švicarac, Addiko bank d.d. je izrazila spremnost na potpisivanje memoranduma pod uslovima koje je definiralo Udruženje, prenosi Anadolu Agency (AA).

U dopisu Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je naglašena spremnost Addiko Bank d.d. Sarajevo na potpisivanje memoranduma o konverziji CHF kredita pod uslovima koje je definiralo UKK Švicarac, uz neophodnu podršku najmanje 90 posto korisnika aktivnih kredita, jer se radi o dobrovoljnom rješenju, koje treba obavezati obje strane, to jest banku i klijente, navodi se u saopštenju banke.

Prema podacima dostavljenim od UKK Švicarac, samo 223 korisnika aktivnih kredita, odnosno oko 30 posto, su saglasna sa ovim prijedlogom, što nije dovoljno za cjelovito rješenje, saopštili su iz Addiko banke.

“Ugovori o kreditu su regulisani obligacionim pravom koje, pored ostalog, podrazumijeva i saglasnost obje strane za promjenu ugovornih odredbi. Dakle, ni mi, ni Udruženje zakonski ne možemo nametati rješenja na koja klijenti koji su ugovorili kredit ne pristaju. Naša je želja riješiti ovo pitanje jedinstveno za sve klijente. Potpisivanje memoranduma sa Udruženjem koje predstavlja samo manji dio korisnika aktivnih kredita sa CHF valutnom klauzulom, ne bi riješilo ovo pitanje, već bi dovelo do većih problema što je neprihvatljivo”, stav je Uprave Addiko banke.

Iz Banke podsjećaju da Addiko bank d.d. Sarajevo od početka svog rada nastoji riješiti ovo naslijeđeno pitanje. To je bio i ključni razlog ponude dobrovoljne konverzije kredita, uz otpis od 30, odnosno 50 posto duga, te fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto i period otplate u skladu sa mogućnostima klijenta, što je velika većina klijenata i prihvatila.

“Danas, kao rezultat toga imamo oko 700 aktivnih kredita sa valutnom klauzulom u CHF u Addiko Bank d.d. Sarajevo. U BiH je ukupno bilo odobreno oko 12.500 kredita sa CHF valutnom klauzulom”, navodi se u saopštenju.

Odgovor UKK Švicarac na saopštenje Addiko banke:

Subject: UKK Svicarac BIH-Saopcenje za medije,
Dana 11.01.2018
Saopćenje za medije,
UKK „Švicarac“ obavijestilo Parlament FBiH: Addiko banka ne poštuje zaključak Predstavničkog doma i ne želi potpisati Memorandum koji je dogovoren još u septembru.
S obzirom  da je Addiko banka danas objavila saopćenje u kojem tvrdi da „ne može potpisati Memorandum o konverziji kredita u CHF u KM sa Udruženjem „Švicarac“ jer nema dovoljno zainteresiranih korisnika kredita za takvo rješenje“, umjesto opširnog odgovora postavljamo pitanje i Addiko banci i bh. javnosti: “Ima li neko u BiH (ko ima ovaj nezakoiti kredit), a da ne bi potpisom Memoranduma prihvatio da mu nova rata umjesto dosadašnjih 1.500 KM bude oko 750 KM i uz to da mu banka vrati sve preplaćeno do danas”? 

U ovom pitanju i odgovoru svako ce pronaci tko govori istinu a tko siri dezinformacije.
Upravo ovo pitanje, odnosno njegova suština je bila osnova još u septembru prošle godine dogovorenog Memoranduma od kojeg Addiko banka sada bježi i širi lažna saopćenja i dezinformacije prema bh. javnosti i Parlamentu FBiH.
Također, Udruženje „Švicarac“ je nakon isteka roka od 20 dana koji je u svom Zaključku na posljednjoj sjednici dao Zastupnički dom Parlamenta FBiH uputilo pismo Parlamentu FBiH u kojem je rukovodstvo Doma i sve zastupnike obavijestilo da bivša Hypo, a sada Addiko banka nije htjela i nije željela da potpise Memorandum o sporazumjevanju shodno jednoglasno usvojenom Zakljucku PFBiH.
Iako se UKK Svicarac BiH 3 puta oglasio i pozivao banku da se ispoštuje zakljucak PFBiH ista je banka sve to ignorisala.
Prvi puta smo ih pismeno obavjestili da smo voljni za potpis već dogovorenog teksta Meomoranduma dana 25.12. 2017 god.
Drugi puta smo ih pozvali na isti naćin 02. 01. 2018 godine.
Treći puta smo ih pozvali na isti način 05. 01. 2018 godine.
Nakon svega, na sastanku održanom 8. januara umjesto predstavnika banke pojavio se njihov advokat gospodin Branko Marić koji nam je saopćio da banka neće i ne želi potpisati dogovoreni Memorandum. Također, pred kompletnim šestočlanim Upravnim odborom UKK Švicarac BiH, advokat Marić je rekao da „Parlament Federacije BiH neće donijeti Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u KM i da to Parlament FBiH ne smije uraditi“.
Dodatno, javnost obavještavamo da nije tačna ni brojka korisnika kredita sa kojima banka izlazi u javnost (danas tvrde da ih je 700) jer na ročištu po našoj tužbi pred Konkurencijskim vjećem BiH njihov odgovor je bio, citiramo: “U BiH je podjeljeno 12.500 takvih kredita i do danas ih je rješeno oko 70 posto”, što kada se izračuna iznosi 3. 700 neriješenih kredita”. I to najugrozenija vrsta lkj.kredita koji nemaju nikoga “za stelu i vezu”
Znači, prije nekoliko dana su tvrdili da preostalih neriješenih kredita u CHF ima 3.700, a u današnjem saopćenju tvrde da ih ima 700. Toliko o uvjerljivosti i ozbiljnosti banke koja je prevarom sa kreditima u CHF zagorčala život hiljadama građana BiH.
I po cetvrti put danas kazemo …UKK Svicarac BIH je spremno za potpis Memoranduma svaki dan prije prve redovne sjednice PFBIH koji ima sada obavezu donijeti zakonsko rjesenje jer je ocito u svemu ko siri dezinformacije i ko manipukise gradjanima, javnosti i zakonodavnim tijelima BIH I FBIH.
Predsjednik UKK Svicarac BiH
Kemal Durakovic

Pročitajte...