Ukupna vrijednost svih parničnih sporova koji se vode u BiH 7,7 milijardi KM

Ukupna vrijednost svih parničnih sporova koji se vode u BiH je 7,7 milijardi KM, od čega se čak 36 posto vrijednosti odnosi na sporove protiv budžetskih korisnika, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Analizom rada sudova u prošloj godini utvrđeno je postojanje većeg broja sudskih postupaka koje građani pokreću protiv budžetskih korisnika u namjeri da ostvare svoja potraživanja.

U najvećem broju riječ je o tužbenim zahtjevima zbog neisplaćenih plata ili drugih novčanih naknada koje su im zakonom zagarantovane.

Riječ je o sporovima protiv institucija na nivou BiH, entitetskom i kantonalnom nivou, različitih ministarstava, javnih ustanova, preduzeća u većinskom entitetskom vlasništvu i jedinica lokalne samouprave –

VSTV će tim povodom u ponedJeljak, 11. juna, predstaviti “Analizu neriješenih sporova u kojima su stranke budžetski korisnici”.

Analizu će novinarima predstaviti član VSTS-a Selim Karamehić, koji je sudija Osnovnog suda u Brčkom, i rukovodilac Projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH kojeg sprovodi VSTS Ana Bilić Andrijanić.

VSTV BiH je usvojilo zaključak da se javnost, budžetski korisnici i njihovi pravni zastupnici, kao i institucije na nivou BiH koje imaju najveći udio u ovoj vrsti sporova upoznaju sa rezultatima analize, organizuju zajednički sastanci s predstavnicima javne vlasti s ciljem razmatranja ove problematike, te eventualnog iznalaženja rješenja smanjenja opterećenja sudova i budžeta u BiH.

Pročitajte...