Umrla je majka Hatidža Mehmedović

Srebrenička majka Hatidža Mehmedović je preminula, javili su putem društvenih mreža večeras zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine ove opštine Alija Tabaković.

– Hatidži su u ratu ubijeni sinovi Almir (18), Azmir (21), suprug Abdulah (44), brat i brojna rodbina. Hatidža je izgubila sve, a ostala je iznad svih, otišla je i ona svojim najmilijim, napisao je na svom nalogu Alivuković.

Bila je jedna od najhrabrijih u borbi za pravdu nakon 95. godine i jedna od rijetkih istinskih povratnica u Srebrenicu. Svjedočila je godinama unazad traženju, identifikacijama i dženazama i komemoracijama u Potočarima.  Priča o pronalasku kostiju jednog od njenih ubijenih sinova, podudarnošću s njenom DNK i nemogućnosti da se utvrdi koji je od njih dvojice pronađen, obišla je svijet.

– I pored toga što je ostala sama bez ikoga, vratila se u Srebrenicu da nastavi borbu za istinu i pravdu. Često je puta znala kazati: “Ja svojih nemam, ali ste svi moji, svi ste vi moja djeca”, napisao je večeras uz vijest o njenoj smrti, predsjedavajući Tabaković.

Na to da je 2003. godine od povratka bila među najglasnijim svjedocima genocida ukazao je putem svoga zvaničnog facebook naloga i federani ministar za raseljene i izbjeglice Edin Ramić i brojni Podrinjci širom svijeta.

Hatidža Mehmedović umrla je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a datum ukopa i dženaze bit će naknadno određen.

A. Mešić

Pročitajte...