UN Dan: Konferencija “Čist zrak za sve”

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – Konferencija “Čist zrak za sve”, posvećena kvalitetu zraka u kontekstu ciljeva održivog razvoja, bit će održana danas u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu.

Konferencija, na kojoj se očekuje više od 100 gostiju iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, je ogranizirana u okviru obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija.

Uvodna obraćanja imat će: rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo te  ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

U okviru Konferencije bit će održane sesije: Stanje kvalitete zraka i glavni uzroci zagađenja zraka i povezanih klimatskih promjena, Prepoznavanje posljedica: Uticaji kvalitete zraka na zdravlje i ekosisteme i Adresiranje zagađenja zraka u urbanim sredinama: Najbolje prakse za sprečavanje i smanjenje zagađenja, najavljeno je iz Ureda UN-a u BiH.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...