UN: Plavi šljemovi su unatoč izazovima spasili brojne živote tokom 2017. godine

Usprkos posebno smrtonosnoj godini za mirotvorce Ujedinjenih nacija, tokom koje je više od 60 “plavih šljemova” ubijeno u neprijateljskom djelovanju, ova organizacija je u 2017. godini ispunila svoje mirovne ciljeve u Obali Slonovače, preusmjerila svoje aktivnosti na Haitiju i uskoro će okončati svoj mandat u Liberiji, saopćeno je iz UN-a.

– Mi svakodnevno štitimo civile. Mi svakodnevno spašavamo živote. Mi to često radimo u veoma teškim i stresnim okolnostima – rekao je Jean-Pierre Lacroix, zamjenik podsekretara za mirovne operacije, u nedavnom intervjuu za UN News.

On je dodao da su “mnogi životi spašeni” zbog aktivnosti mirotvoraca ove godine u Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo, Maliju, Južnom Sudanu i drugim mjestima.

– Mislim da oni zaista zaslužuju da se oda počast njima i njihovim postignućima, ali mi svakako moramo marljivo raditi kako bismo pobijedili izazove s kojima se suočavamo – kazao je Lacroix.

Jedan od tih izazova, s kojima se suočavaju UN-ovi mirotvorci dok rade u sve kompleksnijim i opasnijim područjima, jeste potreba za boljim obučavanjem i opremom, posebno kada se radi o prikupljanju obavještajnih podataka i boljem pregledu stanja u okruženju.

To podrazumijeva korištenje modernih tehnologija poput dronova i radara.

Drugi izazov je hvatanje u koštac s optužbama za seksualno zlostavljanje i eksploatacije koje su počinili UN-ovi mirotvorci.

Početkom ove godine, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres objavio je svoju strategiju za iskorjenjivanje te pošasti, te je imenovao Jane Connors za prvog advokata za prava žrtava.

UN također pokušava svoje vojne operacije izvoditi na način koji uključuje očuvanje prirodnih resursa i okoliša.

Pročitajte...