UNDP predlaže da mjesne zajednice imaju definisane organe i finansiranje (VIDEO)

Predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Irfan Čengić potvrdio je Feni da su predstavnici UNDP-a u BiH uputili inicijativu za izmjene i dopune Zakona o principima lokalne samouprave FBiH, čiji je cilj nova vizija mjesnih zajednica i njihovo jačanje.

– Ovim izmjenama bila bi data značajnija uloga mjesnim zajednicama budući da u njima građani ostvaruju većinu svojih potreba i da mogu pokrenuti kvalitetnije projekte na nivou jedinica lokalne samouprave – dodao je Čengić.

Predstavnici UNDP-a mišljenja su da su kapaciteti i uloge mjesnih zajednica nedovoljno iskorišteni. Zato je 2015. godine počeo s implementacijom projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, koji je zajednički projekat vlada Švicarske i Švedske, a implementira ga UNDP u BiH.

– Prvi cilj je definisanje nove vizije mjesnih zajednica u BiH odnosno kako građani vide buduću mjesnu zajednicu i njene funkcionalnosti. Drugi je izgradnja kapaciteta i bolje pružanje usluga i servisa građanima, a treći je institucionalizacija odnosno poboljšane regulatornog okvira mjesnih zajednica. Nacrt izmjena i dopuna Zakona o principima lokalne samouprave FBiH se temelji na četverogodišnjoj implementaciji projekta i prikupljenim stavovima građana i drugih relevantnih aktera širom BiH, odnosno Federacije BiH – istakla je za Feni službenica za lokalnu samoupravu ispred UNDP-a BiH Mersiha Ćurčić.

Ukoliko se te izmjene Zakona usvoje u oba doma Parlamenta FBiH i stupe na snagu, objašnjava, da će mjesne zajednice imati jasne i definisane organe jer to važećim Zakonom nije eksplicitno propisano.

– Precizno bi bilo definisano i finasiranje rada mjesnih zajednica, kao i da se vodi računa o ravnomjernom razvoju mjesnih zajednica, ali i o edukaciji članova Savjeta odnosno ljudi koji obnašaju određene funkcije unutar njih – dodala je Ćurčić.

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Šukrija Bakšić ocijenio je da predložena rješenja UNDP-a predstavljaju pomak u segmentu mjesne samouprave, te bi trebala poboljšati njen rad u cjelini.

– Ovim izmjenama uvelo bi se novo tijelo – Kolegij mjesnih zajednica, kao tijelo koje obuhvata predsjednike mjesnih zajednica na nivou jedne lokalne samouprave i time ih predstavlja pred organima općine – rekao je Bakšić.

Član Komisije za lokalnu samoupravu Hasan Muratović navodi da je nedostatak „izopćavanje nivoa mjesnih zajednica, koje su svugdje u svijetu najvažniji nivo lokalne samouprave“.

– One su jednostavno „presušile“ jer nema izbora u njima, interesa građana, a nema ni javnih rasprava o budžetu, ravnomjernom razvoju, ekološkim i infrastrukturnim projektima. Zato je dobro da se izmjenama definiše rok za provođenje izbora u mjesnim zajednicama nakon održanih lokalnih izbora. Također, definiše se nadležnost, uloga, organi, a uvodi se funkcija sekretara kao administrativne osobe. To je način da se građani vrate u fokus odlučivanja jer BiH nedostaje da se građanin pita o najosnovnijim stvarima poput projekata koji se realiziraju u ili oko njegovog imanja i slično – rekao je Muratović.

Mišljenja je da će izmjene i dopune Zakona o principima lokalne samouprave FBiH, koje je predložio UNDP, omogućiti mnogo brži lokalni razvoj, a time ćemo “imati generalno zadovoljnije građane”.

Pročitajte...