UNICEF će nastaviti podršku projektima dječije zaštite u TK

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović razgovarao je danas o aktuelnim projektima dječije zaštite na području ovog kantona s predstavnicom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Geetanjali Narayan i voditeljicom Odjela dječije zaštite UNICEF-a u BiH Antonie Luedeke.

Gošće su se interesovale za proces transformacije JU Doma za djecu bez roditeljskog staranja u niz novih usluga koje će podržavati odrastanje djece u porodicama, kao i planove u narednom periodu. Riječ je o projektu koji se dijelom provodi zahvaljujući UNICEF-u a čiji je razultat unapređenje usluge podrške biološkim porodicama, usluga smještaja u hraniteljske porodice te podrška mladima koji napuštaju sistem javne brige.

Također, bilo je riječi o važnosti edukacije u ovoj oblasti te o finansiranju uposlenih u malim porodičnim domovima, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

Zbog kompleksnosti i velikog broja korisnika u oblasti socijalne skrbi, ogromna sredstva koja se izdvajaju iz kantonalnog budžeta, po riječima ministra Jovanovića, nisu dovoljna za samostalno okončavanje ovih projekata.Premda UNICEF u zemljama poput BiH ne finansira izgradnju i nabavku objekata nego je prije svega usmjeren ka obezbjeđenju kapaciteta i kvalitete standarda koje pružaju zajednici, predstavnica Narayan obećala je intenzivirati posredničku ulogu prema mogućim finansijerima.
Cilj je, zaključeno je, ubrzati i finalizirati transformaciju Doma i stvaranje takozvanog malog porodičnog doma.

Budući da Tuzlanski kanton prednjači u ovoj oblasti, predstavnice UNICEF-a su potvrdile da ova organizacija u BiH i dalje ostaje privržena podršci resornom ministarstvu te najavile posjetu EU ambasadora u novembru.

Pročitajte...