UNTZ: Fakultet elektrotehnike investira 50.000 eura u laboratorij za telekomunikacije

Studenti Fakulteta elektrotehnike u Tuzli dobit će na korištenje novu laboratoriju za telekomunikacije čija novčana vrijednost  prelazi 50 hiljada eura. Investicija će biti dio prekograničnog projekta u kojemu bosanskohercegovački univerziteti sarađuju međusobno, ali i sa nekoliko fakulteta u susjednoj Srbiji te, Evropskoj uniji, odnosno Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

novinar Azra Mešić

Projekat se zove BENEFIT, a glavni mu je cilj modernizacija studijskih programa iz obasti telekomunikacija na univerzitetima u Tuzli, Sarajevu, Banjaluci, ali i Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani i Klagenfurtu. Studenti u Tuzli danas su doznali o prilikama koje zahvaljujući ovom projektu oni imaju oni na Fakultetu elektrotehnike, koji je regionalni koordinator. Imaju i partnere.

– Mi ćemo sa našom domaćom firmom Bicom Systems formirati zajednički laboratorij u koji ćemo investirati 50.000 eura evropskih para. Bicom je dodao tu još svojih 15.000KM opreme i raznog softvera, kaže za RTVTK prof. dr. Nermin Suljanović, profesor Elektotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Partneri BIT centar i Bicom ravnopravno će učestvovati kreirajući okruženja za praktičnu nastavu iz oblasti prenosa zvuka putem internet protokola i kreiranje VOIP mreža. Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, svake godine upiše više od 170 studenata. Prosječno godišnje diplomira 80, od kojih je 20 u oblasti telekomunikacija. Saradnja s industrijom znači i njihovu priliku za zaspolenje.

– Saradnja sa industrijom je nama povratna veza i ona definira ona znanja koja traži i industrija i naš zadatak je da tome prilagodimo. Tako da je ovo izvrsna mogućnost  saradnje, a sve u cilju dobijanja što kvalitetnijih studijskih programa, kaže prof. dr. Aljo Mujčić, profesor ovog fakulteta.

Projekat BENEFIT prezentiran je na Fakultetu elektrotehnike simbolično na Međunarodni dan telekomunikacija.