UPINITK: Najbolji informatičari Tuzlanskog kantona ostvarili plasman na državno takmičenje

U srijedu, 11. maja 2022. godine, Richmond Park Međunarodna škola Tuzla bila je domaćin trećem Kantonalnom takmičenju iz informatike za učenike osnovnih škola iz Tuzlanskog kantona.

Takmičenju je prisustvovalo 25 učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na gradskomim/općinskim takmičenjima iz informatike u gradovima i općinama Tuzlanskog kantona koja su održana 14. aprila.

Kantonalno takmičenje iz informatike realizovano je pod pokroviteljstvom Pedagoškog zavoda u saradnji sa školom domaćinom Richmond Park Međunarodnom školom Tuzla i Udruženjem profesora i nastavnika informatike u Tuzlanskom kantonu.

U uvodnom dijelu prisutne je u ime škole, domaćina takmičenja, pozdravila pomoćnica direktora Dina Mehanović-Hulusić i profesor Džasen Brigić.  Ispred Udruženja UPINITK prisutne je pozdravio i sa propozicijama upoznao Nedžad Husičić, a ispred Pedagoškog zavoda savjetnik Josip Vojinić koji je pratio da organizacija takmičenja prođe u najboljem redu, te direktor škole Sadmir Delić koji je najuspješnijim takmičarima uručio diplome i nagrade.

Učenici su imali priliku da pokažu svoje znanje u rješavanju problema korištenjem određenih programskih jezika u 150 minuta kroz  4 zadatka.

U to vrijeme nastavnici su imali priliku da saslušaju predavanja: „Prednost i nedostaci e-nastave“ profesora informatike Nedžada Husičića, te izlaganje profesorice Merime Šehić o temi „Uloga nastavnika u odgoju djece“.

Najbolje rezultate i plasman na Državno takmičenje iz informatike za učenike osnovnih škola su ostvarili:

1.       Salibašić Anel, učenik JU OŠ “Lukavac Grad”,

2.       Kurtović Iman, učenica JU ”Prva OŠ Živinice”,

3.       Aljukić Ismar, učenik JU OŠ “Brčanska Malta”,

4.       Avdić Emir, učenik JU OŠ “Stjepan Polje”,

koji su osvojili maksimalnih 100 bodova.

Bila je ovo još jedna smotra najboljih informatičara iz Tuzlanskog kantona, koje je i ovaj put škola domaćin, Richmond Park Međunarodna Škola Tuzla, podigla na izuzetno visok nivo odličnom organizacijom i koordinacijom svih potrebnih aktivnosti.

(Saopštenje / Organizacioni odbor UPINITK)

Pročitajte...