Upućeni u Sarajevo: U protekla dva dana kroz Tuzlu prošlo oko stotinu migranata

Krizni štab Grada Tuzle je kao preventinu mjeru donio naredbu o zabrani i distribuciji hrane na otvorenom. Ova odluka se ne odnosi na registrovane objekte i mjesta čija je ovo djelatonost. Ipak, odnosi se na zbrinjavanje migranata na ovome području koji je u proteklih dva dana kroz Tuzlu prošlo oko stotinu. Provjerili smo na koji način se novi migrnati zadržavaju u Tuzli i kako ih humanitarne organizacije zbrinjavaju s obzirom na nove mjere koje su poduzete sa ciljem smanjenja mogućnosti širenja korona virusa.

Dezinfikovan i očišćen plato Autobuske i Željezničke stanice u Tuzli danas je samo podsjetnik da smo do samo prije nekoliko dana ovdje svjedočili strašnim prizorima šatorskog naselja migranata. Do sredine ove sedmice, na ovome mjestu ih je boravilo oko 500. Podsjećamo, svi su u srijedu ujutro izmješteni u Kanton Sarajevo i to u bivšu kasarnu Blažuj. Tamo su otišli tragajući za boljim životnim uslovima, u želji da budu korak bliže ka svom cilju – prelasku barem u Hrvatsku.

Ipak, u Tuzli ih je nakon srijede – do danas – došlo oko stotinu novih, kako saznajemo od humantranih organizacija koje im pružaju pomoć. Prvih pedeset je pristiglo odmah u srijedu. U pratnji Uprave policije TK ispraćeni su na stanicu odakle su autobusima otišli za Sarajevo, za Blažuj. U Tuzli su ostali samo oni koji su zatražili azil i koji imaju ovdje mjesto prebivališta. Međutim, sa ljepšim vremenom se očekuje i novi priliv migranata u našu zemlji.  Kako bi se održala ovakva situacija u Tuzli oglasio se i prvi čovjek grada – Jasmim Imamović.

Očekujem od Uprave policije TK, da u saradnji sa poslovim subjektima željezničke stanice, te drugim poslovim subjektima i građanima ne dozvole ponovno okupljanje i zadržavanje migranata na tom ili nekom drugom mjestu u Tuzli.Imajući u vidu ozbiljnost epidemiološke situacije u vezi sa širenjem korona virusa i da je na snazi zabrana okupljanja jer svako okupljanje većih grupa, a naručito priprema i distribucija hrane na otvorenom, ugrožava zdravlje velikog broja ljudi i dovodi nas u opasnost od epidemije širih razmjera”, istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle. 

Zabrana podjele hrane i pića na otvorenom je ujedno i nova preventivna mjera Krzinog štaba Grada Tuzla kojom se želi umanjiti mogućnost djelovanja korona virusa na ovome području. U tuzlanskoj Narodnoj kuhinji “Imaret” su se prilagodili novonastaloj situaciji. Inače, do sada su migrantima dnevno dijelili dva obroka.

Mi poštujemo odluke kriznoga štaba i za sada ne dijelimo ni hranu ni piće. Čekat ćemo upute Kriznog štaba  i sve što budu odlučili mi ćemo se tako ponašati”, navela je Mensura Husanović, direktorica regionalnog “Merhameta” Tuzla.

Kantonalni Crveni križ i dalje pruža pomoć migrantima.

Krizni štab je tijelo koje treba poštovati. Fokus našeg rada je pružanje prve pomoći i na nas se ne odnosi ova odredba. Mi smo nastavili sa pružanjem prve pomoći migrantima koji su nakon izmještanja dolazili u Tuzlu. Mi ćemo se u skladu sa potrebama i dolaskom novih migranata i ponašati i pružati pomoć”, navodi Merima Sarajlić, predsjednica CK TK.

Uzimajući u obzir nove preventivne mjere, u Udruženju “Zemlja djece u BiH” su, kažu, već imali probleme u zbrinjavaju novih migranata koji su pristizali u protekla dva dana.

Udurženje se jučer sa otvorenim pismom obratilo Kriznom štabu vezano sa situaicjom sa kojom smo se jučer suočili a to je da kao humanitarna organizacija koja pruža podršku djeci u pokretu jučer nismo bili u mogićnost da podijelimo flaširano vodu i hermetički zapakovani keks. Nama je bilo onemogućeno od strane pripadnika Uprave policijskih službenika pod objašnjenjem da se radi o naredbi”, ističe Sahiba Srna, Udruženje “Zemlja djece u BiH”.

A naredbe i odluke postoje pod osnovom “odbrana od korona virusa”. U MUP-u Tk smo saznali da se novi migrnati ovdje za sada vrlo kratko zadržavaju. Svi bivaju upućeni u migrantske kampove.