Uređenje izletišta Ilinčica

Tuzlansko izletište Ilinčica uskoro će biti jedna od atraktivnih destinacija na ovim prostorima. U toku su radovi u okviru projekta „Panonsko-jadranska veza“ kroz finansiranje EU INTERREG Program prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Dugo najavljivano uređenja izletišta Ilinčica, koje će po svemu sudeći dobiti izgled kakav mu i pripada, u punom je zamahu.
U toku radovi u okviru projekta „Panonsko-jadranska veza“ koji se finansira kroz EU INTERREG Program prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nositelj projekta je Općina Nijemci iz Hrvatske,a partneri iz Bosne i Hercegovine Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA, iz Crne Gore Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.
“Ilinčica je dovoljno visoka da bude vazdušna banja i to je nešto što nama treba i u ljetnjem i u zimskom periodu i treba nam ovaj rekreativni kompleks.Projekat se tiče poboljšanja kvaliteta života građana Tuzle i poboljšanja turističke ponude, jer vidjeli ste da smo sve atraktivnija turistička destinacija” izjavio je gradonačelnik Jasmin Iamović.
I rekreativci, ali i oni koji svakodnevno prolaze automobilima ovom dionicom oduševljeni su pomenutim projektom.
Pored rasvjete i mjesta za izletnike, gradonačelink Imamović ističe da će ovaj lokalitet biti pokriven i video nadzorom.
“Od hiljadu i dvjesto metara. Dalje na šesnaest piknik lokacija, na četiri kilometra trim staza i četiri kilometra biciklističkih staza. Obradovat će to građane Tuzle i naše turiste, dodaje Imamović.
U planu su tri vidikovca, Dom prirode i uređenje postojeće zgrade koja je u vlasništvu Grada Tuzla koja će imati višenamjensku upotrebu. Pored mogućnosti boravka i ugostiteljske ponude u pomenutom objektu biće organizovane i razne edukacije, navodi gradonačelnik Imamović. Ukupna vrijednost projekta Panonsko-jadranska veza, prema predloženom budžetu u projektnom prijedlogu za partnere iz sve tri zemlje je: 2.075.228,32 eura.