USAID Diaspora Invest raspisao javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

Peti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava otvoren je danas u okviru aktivnosti USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Riječ je o grant sredstvima namjenjenim malim i srednjim preduzeća. Ključni uslovi su da kompanije ne smiju biti starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore.

Iz USAID Projekta “Diaspora Invest” poručuju da je poziv otvoren do 30. septembra ove godine, a da aplikaciju mogu popuniti na www.grant.diasporainvest.ba.

U okviru promocije petog javnog poziva, USAID Projekat “Diaspora Invest” će održati info sesije u Goraždu (5. septembra) , Banjoj Luci (10. septembra), Bihaću (11. septembra), Sarajevu (16. septembra), Loparama (16. septembra), Tesliću (17. septembra), Livnu (18. septembra), Mostaru (19. septembra) i Stocu (19. septembra).

Kriteriji izbora, po kojima se vrši selekcija najuspješnijih investicijskih prijedloga, jesu planirana nova radna mjesta i visina planirane investicije. Grantovi se odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekat vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu 1:1 (u odnosu na tražena sredstva), od čega 50 posto može biti negotovinski doprinos investitora.

Iz USAID Projekta “Diaspora Invest” navode da će za predselekciju biti prihvatljive i kompanije koje su tek u procesu registracije.

Pročitajte...