USAID nudi grantove privrednicima: Velika prilika za mala preduzeća

USAID je pokrenuo projekat putem kojeg će malim i srednjim preduzećima dodijeliti grantove za povećanje zapošljavanja, prihoda i izvoza. Cilj je da se u tri godine zaposli 1545 osoba te da se izvoz poveća za 30 odsto. Partner USAID-u u ovom projektu je kantonalna privredna komora koja ga je danas predstavila zainteresiranim privrednicima.

Grant linija, koju USAID nudi cjelokupnoj poslovnoj zajednici, ponajviše je namijenjena preduzećima iz sektora drvoprerade, metaloprerade, tekstila i obuće. Na ovaj način, u USAID-u žele pomoći povećanju zapošljavanja ali i podizanju prihoda i izvoza u preduzećima. Ovo se posebno odnosi na mala i srednja preduzeća koja imaju trend brzog rasta u smislu da im je potrebno povećanje broja radnika, što povlači i povećanje izvoza. Na današnjoj prezentaciji, privrednici su mogli saznati na koji način trebaju aplicirati kako bi dobili potrebna sredstva.

  • Cilj ovog projekta je da napravi u tri godine povećanje od 1545 radnih mjesta. To će biti vrednovano po tom principu ali i uz 30 odsto povećanje izvoza. Znači, nema limita u sredstvima. Ko bude ponudio najbolje ideje i ko bude kreirao najbolje projekte, on će ta sredstva i dobiti, kazao je Nedret Kikanović, direktor kantonalne Privredne komore.

Kantonalna privredna komora, jedan je od partnera USAID-u u ovom projektu. Svoje resurse su stavili na raspolaganje privrednicima ukoliko im bude potrebna pomoć prilikom kreiranja ideja i apliciranja za sredstva.

Pročitajte...