Uskoro Javni poziv za subvenciju javnog i taksi prijevoza na TK

Vlada Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici donijela je Odluku o uslovima, kriterijima i postupku raspodjele finansijskih sredstava za pomoć privrednim subjektima iz oblasti saobraćaja. U Budžetu Tuzlanskog kantona za ovu godinu planirane su subvencije u ovoj oblasti u iznosu od 800 hiljada KM.

Zbog posljedica koje je prouzrokovala pandemija virusa COVID-19 u oblasti javnog linijskog i vanlinijskog autobuskog i taksi prijevoza putnika odlučeno je da se refundira dio bruto plate za pravna lica, odnosno dio uplaćenih doprinosa za fizička lica za april i maj ove godine.

– Ovaj iznos od 800 hiljada KM, podijelili smo na 610 hiljada KM koje će biti usmjerene za pomoć privrednim subjektima iz oblasti linijskog i vanlinijskog prijevoza i usluga autobuskih stanica, a 190 hiljada KM bit će usmjereno na pomoć privrednicima iz oblasti taksi prijevoza – kaže Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Privrednim subjektima iz oblasti linijskog i vanlinijskog prijevoza bit će refundirano 380 KM po jednom uposleniku, a privednim subjektima iz oblasti taksi prijevoza po 135 KM za dva mjeseca. Na području TK u oblasti javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika i pružanja usluga autobuskih stanica zaposleno je oko 800 radnika, dok je u oblasti taksi prijevoza zaposleno oko 700. U cijeli proces usaglašavanja iznosa od početka su uključena udruženja prijevoznika i taksista, kao i Privredna komora TK naglašava ministar Bešić.

– Na osnovu ove odluke Ministarstvo će raspisati Javni poziv, koji će biti otvoren 15 dana. Nastojat ćemo da to promovišemo i kroz medije i kroz udruženja prijevoznika i taksista – dodaje Bešić.

Vlada TK usvojila je mjere Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, kojim su postojeće epidemiološke mjere produžene za 15 dana. Upućen je i apel građanima da se vakcinišu. Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je do sada zaprimio od Federalnog zavoda za javno zdravstvo 118.626 doza. U ZZJZ TK se nalazi 15.482 doze, dok se još 14.433 doze nalaze u domovima zdravlja. Do sada je na TK vakcinisano oko 84 hiljade građana.

– Vidimo da postoji i ovaj delta soj koji je nešto agresivniji, odnosno brže se širi. Ono što je nama jasno, a to je da će vjerovatno svi stanovnici planete sigurno doći u kontakt sa virusom. Stoga naglašavam da je ova mjera prevencije i najbolja jer na taj način možemo samo zaustaviti transmisiju virusa – ističe Blaško Topalović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

Prateći moguće usložnjavanje situacije kada je u pitanju korona virus na TK, ZZO TK predložio je Vladi TK Program dodjele bespovratnih sredstava za 13 domova zdravlja na TK. Vlada TK dala je saglasnost na taj Program, čiji je glavni cilj podrška procesu vakcinacije, ističe Denis Husić, direktor ZZO TK.

– Ova sredstva su predviđena u iznosu od 1 milion KM, koji je raspoređen za proces vakcinacije stanovništa, za rad i angažman zaposlenika u procesu vakcincije, kao i one materijalne troškove koji se javljaju u samom tom procesu – dodaje Husić.

Obaveza zdravstvenih ustanova koje provode proces vakcinacije jeste da do kraja januara naredne godine opravdaju novac kojeg će dobiti od ZZO.

– Na način da pokažu koji je broj stanovnika vakcinisan, koje su radnike zdravstvene struke angažovali za rad u procesu vakcinacije, kao i da prikažu materijalne troškove koji se javljaju u samom procesu vakcinacije.

U odnosu na prošlu godinu, kada se moralo intervenisati za nabavku osnovne zaštitne opreme, sada je potrebno pružiti podršku procesu vakcinacije, smatra Husić.

(RTVTK)

Pročitajte...