Uskoro počinje gradnja stanova za raseljene u Federaciji BiH

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je danas sporazume sa načelnicima 18 općina u kojima će biti izgrađeni stanovi za 255 raseljenih porodica iz Bosne i Hercegovine. Te porodice dom će dobiti u okviru podprojekta vrijednog više od 18 miliona eura, koji je dio Regionalnog stambenog programa, a čije su aktivnosti počele prije pet godina.
Općine porpisnice sporazuma su: Bosanska Krupa, Čapljina, Domaljevac-Šamac, Donji Vakuf , Gornji Vakuf-Uskoplje, Gračanica (12 stanova), potom Jajce, Kalesija (20 stanova), Kladanj (9 stanova),Ključ, Lukavac u kojem će se graditi 9 stanova, Novi Travnik, Odžak, Orašje, Sapna (9 stanova), Vareš, Vogošća i Zavidovići. Ministar Ramić je kazao da se radi o jednom o najznačajnijih programa Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.
Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 miliona KM, od čega je učešće bh-a institucija oko 30 miliona.
Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s ciljem stambenog zbrinjavanja i povratka raseljenih osoba širom regije. Program predviđa stambena rješenja za oko 27.000 domaćinstava izbjeglica i raseljenih u četiri zemlje, odnosno ukupno 74.000 ljudi. Smatra da RSP program doprinosi izgradnji međusobnog povjerenja, regionalne stabilnosti i promoviranju mira.

 

Pročitajte...