Uskoro povezivanje radnog staža za 67zaposlenika u TK

Za osam privrednih društava iz Federacije BiH, od čega je iz Tuzlanskog kantona šest preduzeća Vlada F BiH je izdvojila sredstva za uvezivanje radnog staža. Posrijedi su privatizirane firme koje su imale problema u radu. Među njima ima i preduzeća koja su u stečaju. Na ovaj način bi trebalo, samo u TK, povezati radni staž za 67 zaposlenika.
Federalna vlada odobrila je dodjelu korisnicima udjela sredstava utvrđenih u Budžetu Federacije BiH za ovu godinu federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, namijenjenih za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima. Sredstva u iznosu od blizu milion KM biće uplaćena u svrhu uvezivanja radnog staža zaposlenika osam privrednih društava, a na osnovu čega će ostvariti pravo na penziju. U živiničkom Konjuhu su nam kazali da je njihov zahtjev Vlada Federacije odobrila u cjelosti. Odobreno im je više od 150 hiljada KM za povezivanje radnog staža 22 bivša zaposlenika.
Sredstva su odobrena Olimpu d.d. Gračanica, Fortuni d.d. Gračanica u stečaju, Remontmontaži d.d. Tuzla. IRM company d.o.o. Tuzla, Rudarinvestu d.o.o. Banovići, Krivaji-Mobel d.o.o. Zavidovići u stečaju, te Rudstroju d.d. u stečaju Kakanj. Nakon zaključenja ugovora, a u skladu s dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uvjete i ostvarili pravo za odlazak u penziju, sredstva će privrednim društvima biti uplaćena na račun Federalnog zavoda PIO. Olimpu Gračanica odobreno je blizu 150 hiljada maraka za povezivanje radnog staža za deset zaposlenika. Remontmontaža Tuzla dobiće blizu 70 hiljada KM za uplatu doprinosa za PIO za 11 zaposlenika. U Fortuni će biti penzionirano 12 radnika zahvaljujući blizu 142 hiljade KM koje će biti uplaćene u Fond PIO. IRM company dobiće 21 hiljadu KM za sedam, a Rudarinvest blizu 94 hiljade KM za pet radnika. Istovremeno će radni staž biti povezan za 68 radnika Krivaje Zavidovići i 11 radnika Rudstroja Kakanj.

 

Pročitajte...