Uskoro rekonstrukcija Behram-begove, Ferhad-begove i Kizlar-agine džamije

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović i predstavnik Generalne direkcije Vakufa Turske Suat Faruk Giray potpisali su danas Protokol o primopredaji gradilišta i početku radova na rekonstrukciji i restauraciji vjerskih objekata.

Kako je naznačeno Protokolom radit će se na restauraciji Behram-begove džamije u Tuzli i Ferhad-begove džamije u Tešnju, te dovršetku radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu.

Zajimović i Giray su izrazili zadovoljstvo potpisanim Protokolom o restauraciji džamija te ukazali na značaj sveukupnog  kulturno-historijskog naslijeđa  BiH.

– To su važni objekti za sve nas – kazao je Giry i podsjetio da je Republika Turska sa svojim institucijama poput Vakufske direkcije prisutna svuda u svijetu, ali da od sveukupnih ulaganja, 30 posto ulaže u BiH, time joj pružajući veliku podršku u njenom napretku.

Izvođač radova je kompanija Sama Bursa Yani, a radovi bi, kako je najavljeno, trebali početi za mjesec dana.

Zajimović i Giray su izrazili nadu da će projekti biti uspješno realizirani, te da će Behram-begova, Ferhad-begova i Kizlar-agina džamija biti jedne od najljepših objekata koji su proglašeni Nacionalnim spomenicima BiH.

Vrijednost restauracija sve tri džamije je 4,5 miliona KM.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...