Ustavni sud BiH potvrdio ustavnost Zakona o zemljišnim knjigama FBiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine potvrdio je ustavnost Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH.

Na 110. plenarnoj sjednici održanoj 31. maja ove godine, Ustavni sud BiH je odlučivao i održao preliminarnu raspravu o zahtjevu za ocjenu ustavnosti u predmetu broj U 7/18, koji se odnosi na zahtjev 29 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da su odredbe članova 63., 66., 67., 70., 71., 72. i 76. Zakona o zemljišnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. Europske konvencije, članom II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 1 uz Europsku konvenciju, članom 13. Europske konvencije u vezi s pravom na pravično suđenje i pravom na imovinu i članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine i članom 14. Europske konvencije u vezi s pravom na pravično suđenje i pravom na imovinu.

Ovom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine potvrđena je ustavnost i zakonitost postupaka uspostave i zamjene zemljišnih knjiga na području Federacije Bosne i Hercegovine, koji se provode u okviru implementacije Projekta registracije nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pročitajte...