Utvrđen nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima

Na današnjoj sjednici Vlade TK utvrđen je nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona. Za cilj ima stvaranje zakonskih preduslova za finansijsku samostalnost Uprave policije. Vlada je prihvatila i plan rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za ovu godinu, koji je usmjeren boljem privrednom i ekonomskom razvoju kantona.

Uprava policije predložila je smjernice za povećanje efikasnosti rada policije, što bi vodilo poboljšanju sigurnosne situacije. To se odnosi na probni rad policijskih službenika, suspenziju policijskih službenika kao preventivnu mjeru, rokove za vođenje disciplinskih i internih postupaka kada postoji osnov sumnje koji ukazuje krivično djelo učinjeno od strane policijskog službenika. Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona bit će upućen u dalju proceduru koja podrazumijeva i javnu raspravu čime se doprinosi povećanju transparentnosti procedura donošenja odluka.

– Utvrđen je Nacrt kako bi se u daljoj javnoj raspravi razmotrilo sve ono što je potrebno za ovako jedan značajan Zakon i očekujemo da definišemo daljnji razvoj samostalnosti uprave policije – naglašava Midhat Dobrnjić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Danas je razmatran i Izvještaj o epidemiološkoj situaciji na TK za posljednjih mjesec uz zaključak je da je došlo do značajnije stabilizacije. U navedenom periodu hospitalizirano je 18 pacijenata, od čega su četiri bolesnika zahtijevala invazivnu mehaničku ventilaciju. Na području Tuzlanskog kantona u navedenom periodu registrovano je 10 smrtnih ishoda. U Izvještaju je navedeno i da je TK do sada vakcinisano skoro 51 građana.

Pročitajte...