Utvrđeni rezultati izbora: Pregled stranaka i zastupnika u Skupštini TK

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je utvrdila rezultate općih izbora u BiH održanih 7. oktobra.

Najviše mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona osvojio je SDP 10, zatim SDA 9, PDA 7, DF 3, SBB 2, NS 2 i SBiH 2.

Pregled broja glasova i kandidata koji će građane Tuzlanskog kantona zastupati u naredne četiri godine u Skupštini Tuzlanskog kantona pogledajte u priloženim tabelama u foto galeriji.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat SDA Šefik Džaferović koji je osvojio 212.581 ili 36,61 posto glasova. Kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda sa osvojenih 225.500 ili 52,64 posto glasova. Kandidat SNSD-a Milorad Dodik izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda iz RS-a sa osvojenih 368.210 ili 53,88 posto glasova.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bit će zastupljeno 14 stranaka.

Najviše zastupnika, devet imat će SDA, SNSD šest, a po pet koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH i SDP BiH.

Po tri zastupnika imat će Koalicija DF-GS i SDS, a SBB, Naša stranka i PDP po dva, dok će po jednog zastupnika imati pet stranaka, Nezavisni blok, PDA, A-SDA, DNS i Socijalistička partija.

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH bit će zastupljeno 11 stranaka.

Najviše mandata pripalo je SDA 27, SDP-u BiH i koaliciji HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS,HSP Dr. Ante Starčević BiH,HDU BiH,HSS Stjepan Radić pripalo je po 16 mandata.

Koaliciji DF-GS pripalo je 10 mandata, SBB-u osam, a Našoj stranci šest mandata.

Po četiri mandata imaju Nezavisni blok i PDA, a po dva A-SDA, koalicija Hrvatsko Zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH-HNL i stranka Narod i pravda, te jedan mandat je pripao Laburističkoj stranci.

U Narodnoj skupštini RS bit će osam stranaka.

Najviše mandata ima SNSD 28, slijede SDS-SRS-SRS RS sa 16 mandata i  DNS 12 mandata. PDP će imati devet, Socijalistička partija sedam, Koalicija Zajedno za BiH i koalicija NDP-NS-SNS-Sloboda po četiri mandata, dok će Ujedinjena Srpska imati tri zastupnika.

Kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović izabrana je za predsjednicu RS sa osvojenih 319.187 ili 46,97 posto glasova.

(RTVTK/FENA) J.Č.