Uz 15. april – patriotizam u vrijeme pandemije: Ljekari, medicinari, policajci, novinari, željezničari, rudari… na prvim linijama odbrane!

Puno je simbolike u 15. aprilu: Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine i Dan željejzničara!

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine prilika je da se prisjetimo svih patriota, koji su branili i odbranili Bosnu i Hercegovinu od agresora, ali i patriota koji su danas u vrijeme pandemije na prvim linijama odbrane. Brinu se za naše zdravlje, sigurnost, informisanost, ali i da sistem funkcioniše, da imamo struju, hranu, sredstva za higijenu…

Uz ljekare i medicinare koji održavaju naš zdravstveni sistem u ovim teškim okolnostima, policajce koji se brinu o sigurnosti, novinare koji bez obzira na sve nastoje nam donijeti pravovremene i tačne informacije, rudare koji koji doprinose stabinlosti elektro-energetskog sektora, radnike u proizvodnji koji nsatoje održati privrednu aktivnost i odgovoriti izazovima i potrebama aktuelnog trenutka, trgovce koji su svakodnevno tu zbog nas, vozače koji nam dostavljaju neophodne namirnice, posebno priznanje trebamo odati željezničarima, koji 15. aprila obilježavaju i svoj dan.

U Bosni i Hercegovini 15. april se obilježava kao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i kao Dan željezničara.

Željezničari su dokazane patriote, branili su domovinu u ratu, brane je sad u vrijme pandemije, ruzikuju živote, ali posao ne trpi. Rade bez prestanka kako bi se privreda i ekonomija države održala. Prometno Poslovno područije Tuzla Željeznica Federacije BiH radi i sve komitente od Termo elektrane, rudnila, Koksare, Sode održava u životu. Vrši se prevoz soli, sećera, pšenice… Željeznice FBiH su žila kucavica privrede kako Tuzlanskog kantona, tako i bosansko-hercegovacke privrede. Vozovi se ne zaustavljaju iako pandemija traje.

Za željeznicare postoji samo jedna parola: ”Rad, red i rezultat.” Željezničari su najveći humanisti. Prvi kad zatreba za svoju državu i građane BiH!

Sve to rade zeljezničari njih 500-tinjak koliko ih je na Tuzlanskom kantonu i sa 4 do 5 dizel lokomotiva koliko ih je na ovom području sa oko 150 km pruge koja je tehnički na nivou 50-tih godina jer u njenu obnovu i remont ništa se ne ulaže osim interventno. Godinama se obećava elektrifikacija i remont iste, ali država ima maćehinski odnos prema željeznici a sva ulaganja usmjerava samo na drum-ceste i autoceste.

Bez obzira na sve ostajemo zajedo na prvim linijama odbrane. Željezničarima, pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine i svim patriotama upućujemo iskrene čestitke povodom 15. aprila uz svu zahvalnost na svemu što su dali i daju za zajedničko bolje sutra!

Pročitajte...