Uz stroge higijenske mjere počela školska godina u TK

Više od 4.000 prvačića krenulo je danas u škole na području Tuzlanskog kantona. Upoznavanje su pratile posebne mjere zaštite od širenja corona virusa. Prvog dana školske 2020/2021. godine u nekoliko škola je boravila i kantonalna ministrica za obrazovanje i nauku, a simbolično je uručila i ovogodišnje besplatne udžbenike. Među osnovnim udžbenicima nema onih za strani jezik i vjeronauku. Njih su u obavezi kupiti.

novinar Azra Mešić

Za razliku od učitelja i menadžmenta škola koji po prvi put imaju obavezu svakodnevno pratiti zdravstveno stanje učenika i pojačano paziti na higijenu, najmlađi ne misle o tome.

Lana Salkić, učenica prvog razreda OŠ “Tušanj”, u Tuzli kaže da očekuje najviše zabave, pa tek onda učenja. Za školu je spremna i njena vršnjakinja Nejla Razić.

– Pripremila sam jedan bločić, jedan ključić i jednu olovku, kaže pred kamerom RTVTK.

Lana i Nejla krenule su u najbrojniju tuzlansku školu, OŠ Tušanj gdje će ove godine prvi razred pohađati ukupno 108 prvačića. Samo troje manje upisano je u najveću školu na području Srebrenika. Tamo je mlađeg sina Ahmeda Aličića, doveo otac Halid.

– Pripremali smo se. Učili ih jednom novom načinu života sa maskama, sa sredstvima za dezinfekciju, tako da se nadamo da ćemo to sve zajedno prebroditi, kaže Halid.

U učionicama će boraviti najviše po 15 učenika. Razredi će biti podijeljeni u grupe.

– Mi smo prije 3-4 dana izvršili dezinfekciju i nabavili dovoljno sredstava i to nam je prvi cilj – zaštita naše djece, kaže za Televiziju Haris Mehmedović, direktor Prve osnovne škole Srebrenik.

Iste mjere – distanca i dezinfekcija važe i u školama sa manjim brojem učenika. Centralna škola u Podorašju zajedno s područnim školama ima ukupno 62 prvačića.

– Nabavili smo tečne sapune u velikim količinama, dezinfekciona sredstva, kaže direktor ove škole Admir Hrustić.

Obaveza roditelja bit će da svako jutro mjere temperaturu svoje djece, a mjerenja će upisivati u evidencioni obrazac koji će djeca nositi u školu. To je uz pripreme jutros prošao i Adian Mrkonjić.

– Ja sam popio čaj, malo gledao crtani, dok nije bio sat kad treba krenuti i onda krenuo u školu, kaže Adian, pokazujući obrazac na kojemu je mama upisala njegovu temperaturu.

Učenici, učitelji i direktori ove tri škole tematizirali su početak nastave s ministricom za obrazovanje i nauku Fahretom Brašnjić.

– Mi smo danas obišli nekoliko škola s ciljem da podijelimo udžbenike za koje je Vlada TK odvojila 540.000 KM. Dakle, svi učenici od 1. do 4. razreda dobit će po 4 osnovna udžbenika, kazala je ovom prilikom ministrica Brašnjić.

Osim prvačića danas su u škole u TK krenuli i učenici 2. 3. i 4. razreda. U toku ove sedmice upute za odvijanje nastave dobit će i učenici viših razreda osnovnih škola. Prva grupa bit će u klupama već za sedam dana.

Pročitajte...