Uzorci Spreče se analiziraju u Agenciji za vodno područje sliva rijeke Save

Uzorci rijeke Spreče bit će analizirani u laboratoriji Agencije za vodno područje sliva rijeke Save kako bi se utvrdio stepen zagađenja, a nakon što je jučer došlo do incidentnog ispuštanja kontaminirane tekućine uslijed eksplozije rezervoara R-34, u kome se nalazila amonijska voda u RJ Kondenzacija u “Global Ispat Koksnoj Industriji“ d.o.o. Lukavac – saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Tom prilikom je 200-300 m3 amonijske vode isteklo s primjesama katrana, a pretpostavlja se da je oko 70 m3 isteklo u rijeku Spreču.

Na mjesto događaja su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

Federalni vodni inspektor proglasio je II stepen ugroženosti i angažovao ovlašteni pravni subjekt Delta petrol Kakanj za sprečavanje daljnjeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom.

– Obavještavamo javnost koja koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca kao i bunare koji se nalaze u blizini rijeke da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda – kazao je.

O ispuštanju onečišćene tekućine u rijeku Spreču obaviještene su Agencija za vodno područje sliva rijeke Save, Policijska uprava, Inspektorat Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Kantonalni inspekcijski organi, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Pročitajte...