Vakcine protiv koronavirusa koje je Bosna i Hercegovina platila kroz COVAX mehanizam, njih 23.400 doza BioNTech/Pfizer trebale bi sutra, 24. marta, stići u Bosnu i Hercegovinu, rečeno je u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Međutim, Ministarstvo trenutno nema informacije o datumu dolaska naredne isporuke, rečeno je za Fenu. Kao i u slučaju sutrašnje dostave, čim budu imali pouzdane informacije, podijelit će ih s javnošću, ali napominju da dinamika isporuke zavisi isključivo od COVAX mehanizma.

Kroz COVAX mehanizam naručeno je 1.232.000 doza. Vrsta vakcina zavisi od COVAX mehanizma, odnosno od toga kojim vakcinama raspolažu u okviru mehanizma. Trenutno, za BiH je predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine. Tim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt su za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam iz budžeta izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto stanovništva.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je uime BiH potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci vakcina za bh. državljane. Činom potpisivanja ugovora BiH se predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv Covida-19.

U trenutku potpisivanja tog ugovora niti jedna vakcina nije bila odobrena, pa BiH nije mogla uvjetovati ili birati vrstu vakcina koje će biti isporučene.

Naknadno je od BiH zatraženo potpisivanje Amandmana na Ugovor o nabavi vakcina (Commitment agreement-committed purchase arrangement) između Vijeća ministara BiH i GAVI-ja na Sporazum između Vijeća ministara i AstraZeneca o odšteti i Ugovora o obeštećenju od COVAX-a koji se odnosi na dodatne uvjete Pfizer/BioNtech.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova, naknadni zahtjevi su postavljeni pred sve države u COVAX mehanizmu.

Bosna i Hercegovina odavno je ispunila sve uvjete koji se odnose na prihvat vakcina, a stvorene su pretpostavke za prihvat bilo koje vrste vakcina koja bude isporučena, rečeno je Feni ranije u Ministarstvu civilnih poslova BiH.