Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH danas je na dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Predlagači tog zakona su poslanički klubovi u Predstavničkom domu Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kao i delegat u Domu naroda Predrag Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda. Predložili su da ga danas na sjednici Dom naroda razmotri po hitnom postupku.

Po završetku te sjednice, danas bi trebalo da počne i redovna, kako je službeno najavljeno.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH odobrio je 20. juna Predstavnički dom, također na vanrednoj sjednici, ali kao i svaki drugi zakon Federacije BiH, ne može stupiti na snagu ako ga ne izglasaju oba doma.

Junskoj sjednici u Predstavničkom domu nisu prisustvovali zastupnici Kluba HDZ-HNS.

Osim što su kao razlog naveli da je ta sjednica sazvana ishitreno, protivno Poslovniku i ustaljenoj praksi u Parlamentu, izjavili su da je najavljeni zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i s Ustavom FBiH.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...