Večeras svečanost povodom Lejletu-r-Regaiba

 – U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana

Muslimani u svijetu kao i u Bosni i Hercegovini večeras će kroz različite vjerske aktivnosti obilježiti mubarek noć Lejletu-r-Regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

Ova mubarek noć biti obilježena i u brojnim sarajevskim džamija, nakon akšam-namaza. Vjernici će imati priliku poslušati učenje odlomaka iz Kur’ana, ilahije, mevlud, kao i prigodno predavanje.

Iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ranije je saopćeno kako 22. marta 2018. godine, s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili poznata kao Noć želja. Ova noć se obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

Lejletu-r-regaib jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.

Pročitajte...