Većina zastupnika u Skupštini TK će podržati Nacrt Budžeta za ovu godinu

U četvrtak zasjeda Skupština Tuzlanskog kantona a na dnevnom redu će se naći i Nacrt Budžeta za ovu godinu. Danas je zasjedao Kolegij kantonalne Skupštine pa se čini da postoji većina koja će podržati Nacrt budžeta kako bi se uputio u javnu raspravu. PDA I SBB su dali jasnu podršku, dok će najvjerovatnije to na sjednici učiniti SDA i SBiH. Naša Stranka i Demokratska Fronta još uvijek analiziraju dokument a SDP će podržati Nacrt Budžeta dok će svoje prijedloga uputiti tokom javne rasprave. Podsjećamo, Odluka o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona ističe 31. marta.

Nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona, za ovu godinu, koji je predložila Vlada Tuzlanskog kantona, iznosi 392 miliona i 541 hiljadu konvertibilnih maraka. U odnosu na prošlu godinu, veći je za 7 miliona i 800 hiljada maraka. Nakon što ga usvoji Skupština Tuzlanskog kantona Nacrt će u javnu raspravu, kako bi Prijedlog Budžeta bio usvojen najkasnije do 31. marta. Naime, tog dana prestaje da važi Odluka o privremenom finansiranju u Tuzlanskom kantonu. Međutim, u Tuzlanskom kantonu još uvijek nije formirana vladajuća većina, pa se postavlja pitanje hoće li stranke podržati ovaj nacrt, i ispoštovati neophodne rokove. U Pokretu Demokratske Akcije i Savezu za Bolju budućnost kažu da će podržati predloženi Nacrt Budžeta za ovu godinu.

  • Slažem se da smo i ranije trebali pustiti Nacrt Budžeta a takva nam je politička situacija trenutno na prostoru TK, tako da kolegij više nije mogao čekati, pa smo se na prošloj sjednici kolegija, jednoglasno izjasnili da pustimo Nacrt budžeta u skupštinsku proceduru. A vidjećemo kako će poslanički klubovi se opredijeliti prema tome. Evo, kroz razgovore sa predsjednicima klubova političkih stranaka smatram da ćemo imati skupštinsku većinu za podršku nacrtu, kako bi mogli ispoštovati sve rokove i donijeti Budžet TK do 31. marta, poručio je Senad Alić, predsjednik Kluba poslanika PDA u Skupštini i njen aktuelni predsjedavajući.

U Našoj stranci su dokument  Nacrta Budžeta poslali na analizu, pa će se izjasniti o njemu kada istu dobiju i pročitaju. U Demokratskoj fronti također analiziraju ovaj dokument. Istog  je stava i Stranka za BiH, koja će ipak, najvjerovatnijen podržati Nacrt Budžeta.

  • Velika je mogućnost da ćemo na sjednici Skupštine Tk dati podršku Nacrtu Budžeta da ide u proceduru Javne rasprave kako bi smo mogli prikupiti mišljenja od svih relevantnih sudionika, korisnika Budžeta, da bi smo prilikom izjašnjenja o prijedlogu budžeta mogli zauzeti neki stav, koji će sadržavati određenu vrstu saglasnosti svih ovih prijedloga koje budemo imali, kazao je Mirnes Gušić, predsjednik Kluba poslanika SBiH u Skupštini TK.

U SDA smatraju da postoji odgovornost predlagača za nepoštivanje rokova, jer se sa Nacrtom budžeta, kako ističu kasni četiri mjeseca. Također, poručuju da je neozbiljno dovesti Tuzlanski kanton u situaciji u kojoj se nalazi Federacija BiH te će aktivnim učešćem u javnoj raspravi pokušati prijedlozima popraviti Nacrt budžeta. Smatraju da ovaj nacrt nije dobra osnova za Budžet jer je uočeno povećanje javne potrošnje i broja zaposlenih u javnom sektoru. No, po svemu sudeći, Nacrt Budžeta će podržati.

  • SDA još uvijek nije donijela odluku da će na sjednici u četvrtak podržati Nacrt Budžeta. Međutim postoje određene okolnosti koje ukazuju na to da ćemo i pored toga, što je došlo do kašnjenja u predlaganju Nacrta Budžeta, znamo da je rok za to bio oktobar prošle godine. Iz tih razloga, da ne bi smo mi snosili krivicu ili preuzeli odgovornost za nefunkcionisanje kantona, postoji velika vjerovatnoća da će i SDA na sjednici podržati nacrt Budžeta, dodao je Bego Gutić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK.

Kada je riječ o SDP-u, stranci koja u Skupštini Tuzlanskog kantona ima najviše mandata, oni će u četvrtak podržati Nacrt Budžeta za ovu godinu, a kroz Javnu raspravu će uputiti svoje prijedloge za njegovo poboljšanje.

Pročitajte...